Ekologija

Ekolozi optužuju elektrane na ugalj za štetne emisije gasova

0 0
Read Time:41 Second

Deset kompanija za proizvodnju energije odgovorno je za većinu prevremenih smrti izazvanih ispuštanjem štetnih čestica iz elektrana na ugalj, saopštilo je pet ekoloških organizacija medju kojima je i Grinpis (Greenpeace), navodi se na portalu agencije Beta.

Ekolozi okrivljuju kompanije koje proizvode struju iz uglja za 7.600 slučajeva prevremene smrti i milione izgubljenih radnih dana širom Evrope u 2016. godini.

Nemačka kompanija RWE smatra se odgovornom za najveći broj smrtnih slučajeva, uglavnom zbog štetnog uticaja sićušnih čestica poznatih kao PM2.5.

Kompanije RWE saopštila je da ona emituje štetne gasova u granici koja je odredjena zakonom i da neprekidno radi na njihovom smanjenju.

Pulmolog Majkl Barčok, koji nije učestvovao u izradi izveštaja, rekao je da su štetan uticaji na zdravlje čestica PM2.5 i modeli koje se koriste za izračunavanje broja prevremenih smrti široko prihvaćeni.

izvor: beta

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %