Ekologija

„Zelena ekonomija za razvoj regiona“

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

U Crnoj Gori, tačnije u Kolašinu održana je dvodnevna radionica „Zelena ekonomija za razvoj regiona“. Na seminaru je bilo reči o tome koliko zelena ekonomija doprinosi održivom razvoju, o poslovnim i finansijskim modelima preduzetništva, ulozi OCD u pokretanju zelenog preduzetništva…

Novinarke, aktivistkinje, predstavice NVO: posvećene životnoj sredini.

U okviru radnog dela je I terenski, odnosno polaznici su obišli Nacionalni Park Biogradska Gora.

Jedna od 30 polaznika i polazinica seminara je I Violeta Jovanov Peštanac glavna I odgovorna urednica portala “Zeleni minuti”.

Foto: Violeta Jovanov Peštanac

Na svom fb profilu je napisala:

Nacionalni Park Biogradska Gora. Smešten je u severoistočnom delu Crne Gore, u središnjem delu planine Bjelasice. To je prvi Nacionalni Park u Crnoj Gori, osnovan 1952. godine i obuhvata površinu od 5.650 hektara. Zaštita prirodnog područja Biogradske Gore i Bjelasice je započela 1878. godine zalaganjem Knjaza Nikole Petrovića za očuvanje ovog predela, kako bi u njemu uživale buduće generacije.
Ulaz u Biogradsku Goru se nalazi na manje od 20 km između Mojkovca i Kolašina. Šume su najznačajnija prirodna odlika Nacionalnog Parka Biogradska Gora, na površini od 1.600 hektara, što čini jednu od tri preostale prastare šume Evrope. Nacionalni Park Biogradska Gora je stanište brojnih ptičjih vrsta, među kojima su tetreb, ševa, ćubasta senica, žuta i plava senica, sova, kliktavac, jastreb mišar i carski orao. U Nacionalnom Parku Biogradska Gora postoji šest obeleženih planinarskih staza.

Foto: Violeta Jovanov Peštanac

Biogradsko jezero, Crna Gora,  Nacionalni park Biogradska gora

Biogradsko jezero je najveće planinsko jezero u Crnoj Gori.
Foto: Violeta Jovanov Peštanac

Biogradsko jezero je najveće planinsko jezero u Crnoj Gori, 16 km severoistočno od Kolašina. Nalazi se na planini Bjelasici. Sa šumovitom okolinom čini najlepši deo nacionalnog parka Biogradska Gora. Biogradsko jezero je ledničkog porekla i pripada grupi akumulacionih jezera.

Nalazi se na planini Bjelasici.
Foto: Violeta Jovanov Peštanac

Seminar se realizuje FORS Montenegro, u saradnji sa SMART Kolektiv iz Srbije, Centra za razvoj i podršku iz BiH, SVEST iz Makedonije, EDEN Centra iz Albanije i SLAP iz Hrvatske, a deo je projekta „GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona)”.

Foto: Violeta Jovanov Peštanac

Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %