Feminizam

Međunarodni dan seoskih žena

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Danas se obeležava međunarodni Dan seoskih žena. Žene koje žive na selu čine jednu četvrtinu ukupne svetske populacije, a o njihovom položaju dovoljno govori činjenica da poseduju samo 2% zemlje, dok od svih poljoprivrednih prihoda dobijaju samo 1%. Žene na selu su i dalje izložene teškom fizičkom radu, njihov doprinos se gotovo i ne vrednuje, u vrlo malom procentu poseduju imovinu, a brigu o sebi zanemaruju, stavljajući porodicu i radne obaveze na prvo mesto. 15. oktobar ustanovljen je kao Svetski dan seoskih žena na Konferenciji žena Ujedinjenih nacija u Pekingu, 1995. godine. Ženska mreža obeležavanjem ovog međunarodnog praznika želi da ukaže na težak položaj žena u ruralnim sredinama i na probleme sa kojima se one svakodnevno suočavaju.

Žene koje žive na selu čine jednu četvrtinu ukupne svetske populacije.

Povodom Međunarodnog dana žena ne selu, 15. oktobra u Novom Sadu, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je juče 10. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, tradicionalnu manifestaciju pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova koja promoviše preduzetništvo žena iz seoskih područja, piše na portalu uvanje, oživljavanje i razvoj vojvođanskih sela, uključujući i podsticanje mladih ljudi da ostanu u njima, jedan je od naših prioriteta i stoga Pokrajinska vlada nastaviće da podržava projekte koji afirmišu žensko stvaralaštvo i podstiču ekonomsko osnaživanje žena, izjavio je predsednik Mirović.

Vi ste simbol razvoja naših sela i očuvanja bogate tradicije koja je stvarana vekovima, vi sa svojim proizvodima obogaćujete kulturnu, turističku i privrednu ponudu pokrajine i stavrate brend po kome možemo biti poznati“, istakao je predsednik Mirović.

Diana Milović, direktorka pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova izjavila je da je ovo prilika da se šira javnost upozna sa kreativnošću i preduzetničkim duhom seoskih žena, te dodala da je ovogodišnja manifestacija okupila 220 udruženja žena iz AP Vojvodine.

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini održava se povodom obeležavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana seoskih žena, kako bi zemlje širom sveta ukazale na poseban doprinos žena i njihovu ključnu ulogu na selu.

Otvaranju Sajma prisustvovao je i Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

 

izvor: Pokrajinska vlada

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %