Feminizam

Sklapanjem dečijih brakove krše se sva prava deteta

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Procenjuje se da se svake godine uda oko 10 miliona devojčica pre nego što napune 18 godina. Zaštitinik građana, Zoran Pašalić povodom Međunarodnog dana devojčica 11. oktobra rekao je da: I društvo i država formiraju ambijent u kome se krše rodni stereotipi, društveno nametnute i očekivane uloge, a devojčicama omogućava da život i buduća zanimanja planiraju prema ličnim interesovanjima, sposobnostima i talentima.

Prema podacima Ujedinjenih nacija dečiji brakovi sklapaju se u svim kulturama, zemljama, verama i nacionalnostima. U Južnoj Aziji, gotovo polovina devojčica ispod 18 godina su u braku, u regionu južno od Sahare, gotovo 40 odsto, u Latinskoj Americi i Karibima, svaka treća maloletnica je udata, na Bliskom istoku i u Africi svaka peta.

Sklapanjem dečijih brakove krše se sva prava deteta.

Posebno se treba pozabaviti problemom sklapanja dečjih brakova koji nisu nepoznanica ni u 21. veku i ukazati na negativne posledice koje to može da izazove. Zbog toga, opstajanjem prakse ranih dečjih brakova u našoj zemlji moraju ozbiljno da se pozabave organi socijalne zaštite, obrazovnog i zdravstvenog sistema. Prerani brakovi i vanbračne zajednice ne mogu se opravdati tradicijom ili običajnim pravom među određenim nacionalnim zajednicama, jer deca koja su gurnuta u rane brakove ostaju uskraćena za osnovna ljudska prava. Upravo zbog tih i dalje jakih tradicionalnih shvatanja, devojčice trpe nasilje u adolescentnom uzrastu, što se posle nastavlja i u bračnoj zajednici. U posebno osetljivom položaju su romske devojčice, jer usled rane udaje, a samim tim i ranog rađanja, napuštaju obrazovni sistem i rad na sebi”, kaže Pašalić.

Sklapanjem dečijih brakove krše se sva prava deteta.

Zaštitnik građana reagovaće u svakom takvom slučaju o kojem dobije saznanja i zahtevati od organa vlasti da pokažu šta su preduzeli iz svoje nadležnosti. Ova loša praksa mora se suzbijati, da bi se devojčicama u riziku otvorila perspektiva za obrazovanjem, razvojem i napredovanjem.

Ujedinjene nacije su 2011. godine donele odluku da 11. oktobar postane Međunarodni dan devojčica, dan koji je namenjen promovisanju prava devojčica i povećanju svesti o neravnopravnosti sa kojom se suočavaju samo zato što su devojčice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %