Uto. avg 16th, 2022

Neželjeno priljubljivanje, dodirivanje i unošenje u lice ili samododirivanje muškaraca po intimnim delovima tela najeksplicitniji su oblici seksualnog uznemiravanja, pokazali su rezultati istraživanja „Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja“ koje je realizovao Autonomni ženski centar.

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centara za portal ecofeminizam.com kaže da prema njihovom istraživanju najčešći vid seksualnog uznemiravanja mladih jeste upućivanje neprimerenih, seksualizovanih nadimaka poput „lutko“, „zlato“, „cico“ i slično.

Ovakav vid seksualnog uzmeniravanja doživljava čak 8 od 10 devojaka. Ovaj isti vid seksualnog uznemiravanja, sa druge strane, doživljava samo 1 od 10 mladića. Ta razlika se malo smanjuje kada govorimo npr o slanju poljubaca, zviždanju i oblizivanju, što doživljava svaka druga devojka i svaki šesti mladić. Iz ovoga vidimo da je najčešći vid seksualnog uznemiravanja verbalna ili neverbalna radnja, ali je važno znati da u seksualno uznemiravanja takođe spadaju i fizičke radnje, odnosno sve ono što na bilo koji način utiče na to da se osećamo poniženo, uvređeno ili uplašeno, a da pripada sferi seksualnosti“, objašnjava Sanja Pavlović iz AŽC.

Foto: Peščanik.net

Neželjene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija šest od 10 devojaka i tri od 10 mladića. Prema rezultatima istraživanja devojke su češće izložene pojedinačnim oblicima seksualnog uznemiravanja I uglavnom umenju da prepoznaju ponašanja kao takva.

Istraživanje je takođe pokazalo da mladi često ne umeju da imenuju seksualno uznemiravanje – kao najčešći vid oni prepoznaju neželjeno dodirivanje i priljubljivanje, što je eksplicitna fizička radnja, a malopre smo videli da su najčešća iskustva upravo vezana za verbalne ili neverbalne radnje. Zato je važno da sa mladima radimo na tome da prepoznaju sve oblike seksualnog uznemiravanja i da reaguju na njega – bilo kao oni koji su tome izloženi, bilo kao oni koji to posmatraju sa strane. Reakcija je važna kako bi se promenila ova kultura seksualnog nasilja. Srbija je tek od prošle godine ovakva i slična ponašanja kvalifikovala kao krivično delo polno uznemiravanje za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do šest meseci.Važno je da znamo da devojke i žene različito reaguju na ove oblike seksualnog nasilja, ali i da sve radnje sa seksualnom konotacijom koje čine da se osećamo poniženo ili uplašeno jesu krivično delo“, kazala je naša sagovornica.

U istraživanju je učestvovalo 602 žena i muškaraca starosti između 18 i 30 godina iz Beograda, Niša i Novog Sada, a istraživanje je realizovala agencija Ninamedia.

Neželjene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija šest od 10 devojaka i tri od 10 mladića.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.