Ekologija

Lavić novi stanovnik Zoovrta Palić

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Zoološki vrt na Paliću bogatiji je za još jedno mladunče lava. Vesna Davidović koordinator obrazovanja i promotivnih aktivnosti Zoološkog vrta na Paliću kaže da je iznenađenje bilo utoliko veće, veće jer su lavovi kod kojih se mače našlo u ispustu stare životinje.

Lav u prirodi retko doživi 12 godina dok u zatočeništvu mogu da žive i do 25-te godine. U prirodi lavica okoti oko 4 mačeta u svom leglu, ali budući da je mama Džamila ženka u godinama na svet je donela samo jedno mače. Omacila se pre očekivanog termina u dvorištu, čekala se reakcija tate i tetke. Na svu sreću i naše opšte zadovoljstvo, majka je svoju bebu uvukla ispod stepeništa i ljubomorno je čuva između prednjih šapa”, objašnjava naša sagovornica.

Naša sagovornica objašnjava da lavica brine o mladunčetu, čuva ga i ne ispušta iz naručja.

Nadamo se da će beba uspešno da poraste i da će se lepo uklopiti u grupu, za sada nismo sigurni koji joj je pol, jer ne bismo da je razdvajamo od majke. Ovako svi sa nestrpljenjem čekamo kada će da poraste dovoljno da možemo bez bojazni da je obeležimo i vakcinišemo, a do tada će imunitet dobiti od najbolje vakcine, a to je majčino mleko”, zaključuje Vesna Davidović.

Da podsetimo, pre mesec dana u Zoološkom vrtu pristigle su dugo očekivane nove životinje od kojih se neke mogu videti. Vrt je bogatiji za šetlandskog ponija, patuljastu vidru kao i mistične Servale.

Nije tajna da je naša Azijska patuljasta vidra Goku, dugo bio sam, i svojski smo se trudili da mu nađemo devojku koja nije sa njim u srodstvu. Rešenje se pojavilo zahvaljujući dugogodišnjoj dobroj saradnji sa Beogradskim zoološkim vrtom, odakle je stigla ženka po imenu Pikaču (po istoimenoj junakinji crtanog filma). Iz početka smo se svi plašili kako će da prođe njihovo upoznavanje, ali od trenutka kada su se nanjušili bilo je jasno da je to ljubav na prvi pogled. Prvo veče Pika i Goku su spavali jedno do drugog razdvajala su ih samo vrata. Sutradan kada je veterinar konstatovao da su svi očekivani rezultati i pretrage ispravne, vrata su se otvorila i dve vidre su se poljubile, od tog trenutka se prate uvo uz uvo i ne razdvajaju na duže od minut. Pika je još jako stidljiva, pa se plaši svih novih stvari u ispustu, ali je hrabri Goku uvek tu da je uteši i da odagna strahove.Nadamo se da će njihova sreća biti krunisana mladim vidrama već na proleće, pošto su se još juče uselili u kućicu.Vidre vas dočekuju odmah kod ulaza, preko puta tigrova, a kako cveta ljubav možete videti i sami, pa vas pozivamo da ih pogledate.Što se tiče tri servala i preslatkog ponija, oni se za sada nalaze izvan očiju javnosti kako bi se postepeno prilagodili na novu okolinu i timaritelje, tako da će njihov izlazak u volijere biti postepen”, navodi se na portalu Zoološkog vrta Palić.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на Lavić novi stanovnik Zoovrta Palić