Ekologija

Pariz diše

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

U susret Danu bez automobila, 16.septembra ulice Pariza su bile zatvorene za saobraćaj u okviru na radost pešaka koji uživaju u slobodnoj šetnji i u raznim manifestacijama na otvorenom, prenosi  agencija Beta.
Zabrana saobraćaja od 11.00 do 18.00 ipak se ne odnosi na sva vozila.

Izuzetak su vozila hitne pomoći, taksi vozila i turistički autobusi. 

Čuvena avenija Jelisejskih polja pretvorena je u pešačku zonu, a neke zone pod sloganom „Pariz diše“ (Paris Respire) potpuno su zatvorene za sav saobraćaj, medju njima su šume na istočnom i zapadnom obodu Pariza Bulonjska i šuma Vensen.

Ovogodišnji dan bez automobila u Parizu podudara se s Evropskim danima baštine. Na raznim mestima u glavnom gradu Francuske organizovane su ulične manifestacije dok je gradjanima otvorena predsednička Jelisejska palata.

Pariz diše.
foto: Beta

Gradske vlasti Pariza odlučile su da deo glavnog grada Francuske bude zatvoren za saobraćaj jednog dana tokom meseca, a ta mera će biti uvedena od 7. oktobra.

Takav režim će se odnositi na kvartove u kojima se nalaze Notr-Dam, Luvr i Opera, koji se geografski nalaze u samom srcu Pariza.Gradonačelnici Pariza i Brisela An Idalgo i Filip Kloz predložili su da bude uveden na evropskom nivou Dan bez automobila u svim glavnim gradovima zemalja Evrope u cilju smanjenja zagadjenja.

izvor:zelenasrbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %