Ekologija

Eko susret u mestu Vlasina Rid

0 0
Read Time:3 Minute, 22 Second

Na Vlasinskom jezeru, u mestu Vlasina Rid, kod Surdulice, u periodu od sutra  do 2. septembra biće organizovan zanimljiv ekološki kamp „Eko susret“, uz raznovrsna predavanja i tematske šetnje u prirodi.

UdruženjeArt mrežapo drugi put organizuje šestodnevni skup namenjen prvenstveno studentima ali i ostalim mladima koji se bave ekologijom i zaštitom životne sredine. Ovaj skup se organizuje na Vlasinskom jezeru (predeo izuzetnih odlika Vlasina) sa ciljem edukovanja i umrežavanja mladih a obuhvatiće različite aktivnosti: od predavanja do tematskih šetnji u prirodi.

Mladi će imati priliku da prisustvuju predavanjima i radionicama, tematskim šetnjama u prirodi, da učestvuju u razmeni iskustava i da se druže (muzika, joga, treninzi, fotografija, društvene igre, roštilj, vožnja čamcem, kupanje u jezeru, šetnje…)

Teme:

– Uvod u pojam zaštićenih prirodnih dobara, vrste i značaj zaštite prirodnih dobara
– Prirodne lepote naše zemlje
– Vlasinsko jezero
– Energetska efikasnost – akcenat na uštedu električne energije
– Obnovljivi izvori energije (zemlja, voda, sunce, vazduh)
– Eko sela Srbije
– Zelena ekonomija
– Omladinske inicijative i pisanje projekata

Predavači:

– Kristina Kljajić (Inaurum), master arhitekture, koja se svojom trenutnom specijalizacijom zalaže za održivu eko arhitekturu, kroz kombinaciju prirodne, tradicionalnu gradnje i upotrebe savremenih tehnologija. Trenutno učestvuje u nekolicini ekoloških i naučno-istraživačkih projekata u gradnji, kao i revitalizaciji tradicionalnih kuća. Kristina je vođa grupe Inicijative Eko Sela Srbije i kreativnog tima Zemljodom, ispred kojih čitavu deceniju istupa kao predavač i eko arhitekta ka širenju ekološke svesti o potrebi uspostavljanja samoodrživih domaćinstva, eko sela i sredina, te permakulturnih principa ne samo gradnjom i sadnjom, već očuvanjem i promocijom tradicionalnih veština i znanja za zdrav život u skladu sa prirodom.

– Slaven Milošević, stručnjak za projektovanje i održavanje sistema za grejanje i hlađenje. Preduzetnik i osnivač kompanije „Tehnogas“ iz Kragujevca.

– Valentino Popović, osnivač organizacije „Eko ekspedicija“ i inicijator udruženja u osnivanju „Earth era“ koje će se baviti zaštitom životne sredine. Osnivač i aktuelni predsednik omladinske organizacije „Centar za koordinaciju ujedinjena Srbija“. Pokretač i koordinator mnogobrojnih manifestacija, projekata i humanitarnih akcija u Srbiji i regionu. Direktor je međunarodnog omladinskog foruma „Vlasina“.

– Srđan Vukašinović, student treće godine Šumarskog fakulteta u Beogradu, smer Šumarstvo. Jedan od osnivača i član upravnog odbora Novosadske unije srednjoškolaca. Organizator, volonter i učesnik mnogobrojnih debata, okruglih stolova, radionica, seminara, međunarodnih i domaćih razmena, javnih akcija, kampova, vršnjačkih edukacija

– Saša Alempijević, diplomirani ekolog i diplomirani biolog, student master studija biologije na PMF-u Kragujevcu. Počasni član i jedan od osnivača bioloske sekcije Mitohondrijice na PMF-u u Kragujevcu. Devet godina volonter u raznim vladinim i nevladinim organizacijama. Jedan od osnivača Plivačkog kluba za OSI, borac za ravnopravnost i jednakih mogućnosti za sve.

– Željka Milošević, profesor uskostručnih predmeta na smeru Dizajn zvuka u Srednjoj muzičkoj školi u Somboru, pored toga je i harfistkinja. Autor je raznih projekata iz oblasti kulture i umetnosti, osnivač je i predsednik udruženja „Art mreža“. Takođe je projektni i finansijski menadžer u okviru Erasmus+ internacionalnih omladinskih projekata.

– Nebojša Đerić, Salto trener sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti neformalne edukacije. Aktivno uključen u program Erasmus+. Nebojša radi sa mladima iz cele Evrope a i šire.

– Violeta Jovanov Peštanac, predstavnica „Re-Making Tesla“ foruma i predsednica Centra za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo „Oblak“ iz Pančeva, odgovorna urednica ekološkog web magazina „Zeleni minuti“ i saradnica dečjeg ekološkog časopisa „Ekopedija“. Osnovne oblasti delovanja ovog udruženja su mediji (pre svega digitalni) i primenjena ekologija (pre svega zelena ekonomija). Na kampu će govoriti o digitalnim medijima i njihovoj ulozi u afirmaciji zelene ekonomije i održivog razvoja, malo više o zelenoj ekonomiji i istraživanju sprovedenom na teritoriji Srbije, Makedonije i Bugarske, a predstavićemo i predstojeći Green Economy Congress koji će biti organizovan od 1. do 3. novembra ove godine u Beogradu.

– Nataša Kosanović, specijalista-strukovni inženjer zaštite životne sredine.Volonter u Novosadskom humanitarnom centru u okviru projekta Dečiji romski centar: cilj projekta je bio da se deci iz socijalno ugroženih porodica pomogne u obrazovanju i da se motivišu kako bi ostali u školi i sklonili se sa ulice. Istinski ljubitelj prirode i života u skladu sa prirodom. U stalnoj potrazi za načinima kojima bi se što većem broju ljudi podigla svest o očuvanju životne sredine.

izvor: Zeleni minuti 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %