Ekologija

Ornitološki kampovi na Ludaškom jezeru

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Tradicionalni ornitološki kampovi na Ludaškom jezeru odžavaju se više od 30 godina i ove godine se realizuju od juna do oktobra. Ekološki kampovi na Ludašom jezeru organizuju se od 1985.godine, a kontinuirano od 1987.godine.

Tokom svih kampova i ornitoloških programa prstenovano je preko 50.000 ptica i prikupljeno više od 750.000 hiljada podataka.

Učesnici kampa imaju priliku da nauče kako da markiraju ptice, nešto više o zaštiti životne sredine, kao i vrstama ptica koje se tu nalaze na severu Srbije. Ornitolozi polaznicima kampa objašnjavaju kompletan postupak od postavljanja mreža, pa kako se mreže kontrolišu svakih sat vremena, zatim se ptice prstenuju i puštaju u prirodu.Glavna aktivnost učesnika je prstenovanje ptica i monitoring, a sam kamp je koncipiran tako da se svake nedelje smenjuju različiti prstenovači koji su odgovorni i za organizacione delatnosti u okviru kampa. Cilj kampa je afirmacija kod dece naučno-istraživačkog rada i monitoringa migracije ptica.

Predviđeno je ukupno ima osam smena ptičarskih kampova.

Predviđeno je ukupno ima osam smena ptičarskih kampova.U ovim kampovima zastupljen je rad sa decom. Postoje istraživači koji drže predavanja deci, ornitolozi koji imaju dozvole za markiranje ptica”, kaže Sandra Čokić Reh iz JP „Palić-Ludaš“.

Tokom svih kampova i ornitoloških programa prstenovano je preko 50.000 ptica i prikupljeno više od 750.000 hiljada podataka, što čini značajnu bazu podataka za izučavanje prirode Ludaša, ali i migracije evropskih ptica duž istočnog koridora.

Specijalni rezervat prirode Ludaško jezero je kompleks vlažnih staništa koji sadrži otvorene vodene površine, tršćake, vlažne livade, pašnjake i ostatke reliktnih stepskih zajednica i slatinske vegetacije.Ludaško jezero je poznat po bogatoj fauni ptica i od međunarodnog je značaja.Istočni deo jezera je zaštićen od 1955., a u Ramsarsku listu je upisano 1977.godine.

Kampove sufinansira grad Subotica, a organizatori su JP „Palić – Ludaš“ i Udruženje ljubitelja prirode „Riparia“.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %