Feminizam

Studentkinje Kambože pronašle rešenje sa otpadom

0 0
Read Time:4 Minute, 5 Second

Ekološki feminizam je pokret koji svoj nastanak duguje kako feminizmu tako i sve većem interesovanju za zaštitu životne sredine. Mi Vam donosimo priču iz Kambodže o dvema mladim studentinjama koja su osmislile kako da globalni problem sa plastičinim otpadom iskoriste i otpad pretvore u materijal za puteve.

Studentkinje, Sokanha Li i Bunhourng Tan osmislile su kako da se plastični otpad koristi kao materijal za gradnju puteva. Kako prenose na kanalu Vesti Azije, želja mladih studentkinja koje su ekološki osveštene 2016. godine pokrenule star-up Eco-Plastic-a za transformaciju otpada u materijal koji bi se koristio pri gradnji puteva.

Želimo da Eco-Plastic bude deo ekološkog mehanizma za rešavanje problema sa plastičnim otpadom u Kambodži, jugoistočnoj Aziji i svetu“, rekla je je Bunhourng Tan (21).

Zabrinute zbog problema sa otpadom u Kambodži, mlade preduzetnice godinama su  istraživale na koji način bi mogle da problem sa  plastikom pretvore u zeleni proizvod. Na kraju njihova istraživanja su dovela do stvaranja  PAC – Plastični asfaltni beton – kombinacija plastičnih otpada i bitumena. Razlika između PAC-a i tradicionalnog asfaltnog betona ogleda se u tome što je prvi  jeftiniji I trajniji.

A young Cambodian scavenger heads home after collecting valuable articles for his livelihood from Phnom Penh’s garbage heap. (Photo: AFP/Khem Sovannara)
Read more at https://www.channelnewsasia.com/news/asia/cambodian-women-on-green-mission-build-roads-with-plastic-waste-

Podaci Ministarstva životne sredine pokazuju da se u Kambodži svakog dana proizvodi više od 4 hiljade tona otpada. Samo u glavnom gradu nastaje 2 hiljade tona, od čega 17% otpada na plastiku. Paralelno s urbanizacijom, povećava se količina plastičnog otpada na smetlištima. Stanovnici Phnom Penha svakog dana iskoriste oko 10 miliona plastičnih kesa. Svake godine prosečna osoba u glavnom gradu potroši više od 2000 plastičnih kesa, što je 10 puta više nego u Kini ili zemljama EU. Izveštaj pokazuju da se u Aziji odvija gotovo 50% globalne proizvodnje plastike, a predvodi Kina sa 28%.

Kako bi smanjila količinu plastičnog otpada, Vlada Kambodže nedavno je zabranila proizvodnju, distribuciju i uvoz plastičnih kesa manjih od 25cm i tanjih od 0,03 cm, zatim uvela je naplatu kesa u supermarketima i šoping centrima. Cilj ima je da se upola smanji  upotreba plastike do 2019. i za 70% u narednih sedam godina.

Naš idući korak je istraživanje i razvoj. Proučavamo nove materijale koje možemo dodati PAC-u kako bi ga učinile još više jedinstvenim, isplativim i učinkovitim,“ rekla je Ly, studentica građevine na Univerzitetu  Zaman u Kambodži.

World plastics production in 2006-2015. (Photo: PlasticsEurope)
Read more at https://www.channelnewsasia.com/news/asia/cambodian-women-on-green-mission-build-roads-with-plastic-waste-10396120

Uvođenjem inovativnih tehnologija ideja mladih, talentovanih devojaka iz Kambodže je da se pomogne Vladi u rešavanju gorućeg  problema, ali i da inspirišu i osnaže žene u STEM područjim, nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Uz pomoć tehnologije možemo rešiti gotovo svaki društveni problem dokle god smo posvećene i uporne. Tehnologija može pretvoriti san u stvarnost,“ poručuju Ly i Tan.

Za borbu protiv plastičnog otpada svojim inovativnim rešenjem Sokanha i Bunhourng dobile su i priznanje u Kambodži, a nedavno su osvojile i srebro na Mekong Business Challenge u Butanu.

Naš sledeći korak je istraživanje i razvoj (R & D). Mi istražujemo nove materijale kako bismo dodali PAC-u kako bismo naš proizvod postali jedinstveniji, ekonomičniji i praktičniji“, kaže Sokanha.

A young waste picker looks back while trying to find metal and plastic items from a garbage dump in Phnom Penh. (Photo: AFP/Tang Chuin Sothy)
Read more at https://www.channelnewsasia.com/news/asia/cambodian-women-on-green-mission-build-roads-with-plastic-waste-10396120

Plastični otpad nije samo problem u Kambodži.

Od 2015. godine, oko 6,3 milijardi tona plastičnog otpada nastalo je globalno, prema izveštaju istraživača sa Univerziteta Kalifornija, Univerziteta Džordžija i Voods Hole Instituta u Masačusetsu, SAD.

Waste pickers search for metal and plastic items from a garbage dump on the outskirts of Phnom Penh. (Photo: AFP/Tang Chhin Sothy)
Read more at https://www.channelnewsasia.com/news/asia/cambodian-women-on-green-mission-build-roads-with-plastic-waste-10396120

Oko 9 odsto od kojih je reciklirano, 12 posto je spaljeno, a 79 procenata je akumulirano na deponijama ili prirodnom okruženju“, navodi se u izvještaju. Ako se nastavi trend proizvodnje i upravljanja otpadom, dodaje se da bi broj mogao da dostigne 12 milijardi tona do 2050. godine.

Ključna poruka je“ Nikad ne odustaj i naporan rad se isplati“.

A canal filled with waste in Cambodia. (Photo: AFP/ Tang Chhin Sothy)
Read more at https://www.channelnewsasia.com/news/asia/cambodian-women-on-green-mission-build-roads-with-plastic-waste-10396120

izvor: channelnewsasia.com

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %