Ekologija

Uglavnom ptice u Prihvatilištu za divlje životinje

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

U Zoološkom vrtu Palić pre sedam godina otvoren je objekat za prihvat, smeštaj i rehabilitaciju divljih životinja. Od tada do danas građani zovu zaposlene u zološkom vrtu za prihvat različitih životinja. Pored ptica, slepih miševa i zmija, zovu zbog ranjenih srna….

Ovo leto je krenulo mnogo kišnije i hladnije nego inače, što u praksi znači da imamo preko 20 vetruški, 10 sovi ušara, konstatno stižu raznorazne ptice koje su ispale iz gnezda. Svima je jako drago kada nađu načina za pomoć životinjama u nevolji, ali nije na odmet znati par jednostavnih saveta kako biste pomogli i olakšali oporavak. Dobro je znati da ježevi kada se nađu, ne smeju da piju kravlje mleko, to im često pravi velike probleme, pa se zato koristi bezlaktozno mleko ili mleko za kuce i mace, hleb im ne čini puno dobrog jer su bubojedi. Ako ugledate malo lane sklupčano u žbunju ili slično, nikako mu ne prilazite, mama je sigurno u blizini i nervozno čeka da odete kako bi ga podojila. Ukoliko se odlučite da ga pomazite, ostavićete svoj miris i time ste osudili životinju na sigurnu i mučnu smrt jer će mama u strahu od ljudskog mirisa napustiti svoje mladunče”, kaže za portal ecofeminizam.com, timaritelj I biolog u Zološkom vrtu Palić, Kristijan Ovari.

Zimovalište sova utina u Subotici.

Zološki vrt na Paliću ima saradnju sa “Ripariom”, Zavodom za zaštitu prirode, kao I rendžerskom službom JP Palić-Ludaš koji jedinke  prstenuju i vraćaju u prirodu. Samim prstenovanjem ptica može da se prati njihov oporavak.

Mlade sove u ovo doba godine izlaze iz gnezda i često padaju na zemlju jer još nisu operjale, a tada dozivaju roditelje koji im donose hranu. Najbolja pomoć ovakvim životinjama je da ih podignete u obližnju krošnju gde ih mačke ne mogu dohvatiti i time ste spasili jedan život i vratili nečije dete. Naravno, postoje i životinje koje su povređene, malaksale, dehidrirane. Recimo lastavicama koje nađete na zemlji najviše pomaže malo glukoznog ratsvora i za već dva dana mogu same da polete. Ali ukoliko ugledate životinju kojoj je potrebna pomoć, a niste sigurni kako da joj pružite pomoć, uvek su na rasolaganju Zavod za zaštitu Prirode u Novom Sadu i Beogradu, kao i inspekcija zaštite životne sredine ili veterinarska inspekcija ili u slučaju lanadi lovna inspekcija, tek kada se oceni da je jedinka u životnoj opasnosti pristupa se spasavanju. Veliki broj mališana koji prispeju kod nas uspešno odrastaju”, kaže Ovari.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %