Uto. avg 16th, 2022

Poplave zbog visoke plime u SAD dogadjaju se dvostruko češće nego pre 30 godina i predvidja se da će se takav trend nastaviti u budućnosti s porastom nivoa mora, navodi se u danas objavljenoj studiji američke Nacionalne okeanografske i atmosferske administracije. U Teksasu je prošle godine zabeleženo 23 dana poplava zbog visoke plime, dok su Atlantik siti, Nju Džerzi i Boston imali 22 takva dana. Gradovi u drugim delovima SAD imali su manje poplava zbog visoke plime, ali su i tamo premašeni rekordi.

Rekord po broju dana sa ovakvim poplavama premašen je ili skoro premašen u polovini od 98 mesta širom SAD u kojima su naučnici sprovodili istraživanje.

Postoji regionalna varijabilnost iz godine u godinu, ali osnovni trend je sasvim jasan zbog porasta nivoa mora, nacionalni prosek učestalosti poplava zbog visoke struje udvostručen je u poslednjih 30 godina“, navodi se u izveštaju.

Naučnici nazivaju ovakvu pojavu „upozorenjem“, dodajući da će problemi na američkoj obali biti sve gori i pozivaju na akciju, navodi agencija AP.

Primorski gradovi zbog porasta nivoa mora ponekada zatvaraju puteve, što komplikuje kretanje i svakodnevne aktivnosti gradjana.

Očekivane vremenske prilike ove godine mogle bi da dovedu do još učestalijih poplava duž istočne i zapadne obale.

 

izvor: zelenasrbija.rs

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.