Energetika

„Smart City Podgorica“

0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Glavni grad Podgorica i kompanija Siemens Crna Gora danas su predstavili Studiju „Smart City Podgorica – Razvoj energetski efikasne infrastrukture i servisa” koju je pripremio tim sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, pod pokroviteljstvom kompanije Siemens i Glavnog grada, navodi portal volimpodgoricu.me.

Glavni grad se intenzivno razvja i širi i stoga je obaveza gradske uprave da, koristeći savremen tehnologije  i inovativna rješenja, razvija koncept pametnog grada u cilju pružanja kvalitetnijih i sadržajnijih usluga i servisa našim građanima“ naglasio je menadžer  Glavnog grada Dragutin Đeković na otvaranju konferencije.

Mi se trenutnio nalazimo u veoma važnom trenutku kada treba da donosimo odluke od strateškog značaja za budući razvoj Podgorice na osnovu kojih ćemo definisati  pravce razvoja glavnog grada u narednom periodu. Ova studija će  nam omogućiti da  upravo uz pomoć novih tehnologija inedtifikujemo dalje pravce razvoja Podgorice, jer ima puno interesantnih ideja i naslanja se na određene projekte koje mi već relizujemo, ali nas s druge strane usmjerava i pravi značajan iskorak po pirtanju poboljšaja usluga građanima i pružanja novih servisa u skladu sa njihovim savremenim potrebama“ zaključio je Đeković.

Studija Smart City Podgorica nastala je u okviru globalnog programa Business to Society kompanije Siemens, koji je kreiran tako da se prilagođava potrebama konkretne zemlje, što je u slučaju Crne Gore prepoznato kao razlog da se uradi ovakva Studija.

Siemens je kompanija koja ulaže u nauku, obrazovanje i društvo u kome posluje, pa ova Studija predstavlja značajan projekat za sve nas u Crnoj Gori. Podgorica ide ka novim modelima u oblasti energetske efikasnosti, koji će je mapirati kao značajnu destinaciju u ovoj oblasti. Uvjerena sam, kao i cijeli tim koji je radio na izradi Studije, da su u njoj navedena trenutno  najpovoljnija rješenja na polju energetske efikasnosti infrastrukture i usluga, koja se mogu implementirati i na kraju donijeti rezultate Glavnom Gradu, odnosno građanima, kazala je Snežana Ivanović, izvršna direktorka Siemens Crne Gore.

Obrađivač Studije prof. dr Vladan Radulović sa Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici prezentovao je najbitinije detalje Studije posebno ističući značaj razvoja samog koncepta „Smart city“, zatim raspoloživih fondova za  finasiranje određenih projekta i  liste prioritenih projketa koje  su  obrađivači predvidjkeli da bi trebalo realizovazi u okviru Podgorici u narednom periodu.

Studija Smart City Podgorica nastala je u okviru globalnog programa Business to Society kompanije Siemens, koji je kreiran tako da se prilagođava potrebama konkretne zemlje, što je u slučaju Crne Gore prepoznato kao razlog da se uradi ovakva Studija. Ulazne podatke neophodne za izradu Studije obezbijedili su predstavnici Glavnog grada.

Predmet Studije, koja je rađena na crnogorskom i engleskom jeziku, i izdata u više od 300 primjeraka, je analiza mogućnosti primje­ne savremenih rješenja sa aspekta energetski efikasne infrastrukture i servisa u Glavnom gradu Crne Gore, i to kroz oblasti:  Primjena pametnih tehnologija u energetskom sektoru i Pametne tehnologije u sektorima saobraćaja i komunalnih djelatnosti.

izvor: volimpodgoricu.me

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %