Feminizam

250 novih programerki u Srbiji

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je  da je u okviru realizacije programa za prekvalifikacije i dokvalifikacije žena u IKT, koje je to ministarstvo pokrenulo prošle godine, u Srbiji obučeno ukupno približno 250 novih programerki.
Matić je prilikom svečane dodele sertifikata polaznicama projekta „IT Girls“ Vojvođanskog IKT klastera, u Edukativnom centru Vlade AP Vojvodine, istakla da su pored ovog projekta, u kojem su učestvovale 22 žene, do kraja aprila završeni kursevi u okviru svih devet projekata koji su odobreni na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Projekti su, kako je navela, sprovedeni u Novom Sadu, Novom Pazaru, Vranju, Kragujevcu, Zrenjaninu i Beogradu, pri čemu je broj zainteresovanih kandidatkinja znatno prevazilazio planirani broj učesnica, zbog čega će se nastojati da se proširi program prekvalifikacija.

Manje žena danas u IT znači manji broj žena i u svim inovativnim privrednim granama u budućnosti koje će se razvijati iz IT.
Foto: mtt.gov.rs


Budući da je većina prijavljenih žena nezaposlena, starosti od 20 do 40 godina, a više od polovine sa visokom stručnom spremom, ovi podaci govore i o novim potrebama tržišta rada u Srbiji, i pružaju dodatne indikatore za nastavak programa, istakla je Matić.

Ona je podsetila na to da je program pokrenut u skladu sa digitalnom politikom Vlade Srbije i merama za podizanje kadrovskih kapaciteta Strategije razvoja IT industrije, kao i u cilju prevazilaženja rodnog jaza u digitalnoj industriji i podsticanja rodne ravnopravnosti.
U Srbiji je u profesijama telekomunikacije i računarska tehnika tek oko 15 odsto žena, a ni u Evropi nije mnogo bolja situacija, sa 3,1 puta više muškaraca u ovom sektoru. Manje žena danas u IT znači manji broj žena i u svim inovativnim privrednim granama u budućnosti koje će se razvijati iz IT, odnosno u traženijim i plaćenijim profesijama, upozorila je Matić.

Ona je ovom prilikom najavila da će IT kompanije, kao i druge kompanije koje imaju potrebu za IT kadrovima, biti pozvane da angažuju nove programerke, u čemu će važnu ulogu imati udruženja koja su sprovela projekte, odnosno IT zajednice, koje su već umrežene sa privrednim sektorom.

izvor: mtt.gov.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %