Feminizam

Drastično povećan broj femicida u Srbiji

0 0
Read Time:3 Minute, 1 Second

Od početka godine u porodično-partnerskim odnosima u Srbiji je, prema navodima medija, ubijena 21 žena, što u odnosu na 29 slučaja femicida u toku čitave prošle godine, predstavlja drastično povećanje i alarm koji poziva na hitnu reakciju nadležnih institucija i organa, upozorava zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Žene moraju prestati da budu žrtve samo zato što su žene. Istraživanja o rasprostranjenosti nasilja prema ženama pokazuju da svaka druga žena u nekom trenutku života doživi neki oblik nasilja od člana porodice, ali, na žalost, nasilje postaje vidljivo tek kad se završi najstrašnijim ishodom. Životi žena previsoka su cena da bismo njima plaćali neosetljivost društva i neažurnost institucija”, upozorava Pašalić.

U saopštenju zaštitnika građana se dalje navodi da postupci kontrole vođeni u slučajevima femicida i nasilja u porodici u prethodnim godinama i istraživanja Zaštitnika građana ukazali su na propuste organa, jer se između ostalog, neretko nasilje kvalifikuje kao porodični problem i bračni sukob pa se ne ispituje, mere u slučaju prijave nasilja u porodici i partnerskim odnosima ne preduzimaju ili se to čini na neodgovarajući način i neblagovremeno, dok policija, centri za socijalni rad i zdravstvene ustanove ne razmenjuju informacije koje mogu biti od krucijalnog značaja za zaštitu žrtve.

Zaštitnik građana je tim povodom uputio 104 sistemske preporuke organima u sistemu zaštite žena od nasilja, ali je po tim preporukama postupljeno samo delimično.. Vlada Republike Srbije usvojila je prošle godine predlog da 18. maj bude proglašen za Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, čiji su inicijatori mreža organizacija civilnog društva “Žene protiv nasilja” i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, uz podršku Zaštitnika građana. Taj datum odabran je u znak sećanja na 16, 17. i 18. maj 2015. godine, kada je čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju”, zaključuje se u saopštenju zaštitinika građana.

Femicid je rodno zasnovano ubistvo, učinjeno nad ženama, devojkama, devojčicama pa i bebama ženskog pola od strane osoba muškog pola.

Mreža Žene protiv nasilja već 9 godinu za redom, jedina u Srbiji prati i izveštava javnost o karakteristikama i rasprostranjenosti ovog fenomena. Sve ubijene žene pozonavale su učinioca, od toga 23 žene ubijene su od strane partnera (bivših/sadašnjih, bračnih/vanbračnih), a 3 od strane člana porodice. Najveći broj žena (12) usmrćen je nožem, njih 10 vatrenim oružjem, jedna žena je udavljena, dok su tri usmrćene na drugi način2 . Devet žena ubijeno je u kući/stanu koji je delilo sa nasilnikom, pet u sopstvenoj kući/stanu, jedna u kući/stanu nasilnika, a jedanaest u drugim prostorima3 . Devet ubijenih žena je bilo starosti od 46 do 55 godina, šest starosti od 36 do 45 godina i pet starosti preko 65 godina. Dve ubijene žene bile su bile starosti između 56 i 65 godina, dve između 26 i 35 godina i dve starosti od 18 do 25 godina. Trideset i osam osoba ostalo je bez majke, od toga petnaest je maloletno”, navodi se u saopštenju Mreža Žene protiv nasilja- Autonomni ženski centar, Beograd, koji je napisala Vedrana Lacmanović 2017.godine.

Mapa NVO organizacija.
Foto: Mreža žena protiv nasilja

Da bi se neko ubistvo okarakterisalo kao femicid učiniocu mora biti relevatan pol žrtve, tj. upravo činjenica da je žrtva žena. Kao takav, femicid je zločin protiv žena, motivisan mržnjom prema ženama, prezirom i osećajem nadmoći, u kom učinilac misli da ima pravo da oduzme život ženi.

Mreža ŽENE PROTIV NASILJA 28 ženskih organizacija koje pružaju usluge ženama koje su preživele muško nasilje, u Srbiji Organizacija za koordinaciju mrežom: Autonomni ženski centar Adresa: Tiršova 5a, Beograd Telefon/fax ( 011 ) 2687 190 E-mail: zene.protiv.nasilja@gmail.com Web: www.zeneprotivnasilja.net

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %