Ekologija

Usvojen PP “ Okanj bara“ i „Rusanda“

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Na 21. sednici održanoj 8. maja Skupština APV je donela Pokrajinsku skupštinsku odluku o donošenju Prostornog plana područja posebne namene zaštićenih prirodnih dobara“ Okanj bara“ i „Rusanda“.

Razlozi za donošenje prostornog plana proističu iz strateških prioriteta u oblasti zaštite, uređenja i unapređenja prirodnih i kulturnih dobara, koji su utvrđeni Zakonom o Prostornom planu Republike Srbije do 2010. godine do 2020. godine („Službeni glasnik RS“ br 88/10) i Odlukom o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine („Službeni list APV“ br. 22/11).

Donošenjem prostornog plana stvoriće se planski osnov za sprovođenje posebnog režima organizacije, uređenja, korišćenja, zaštite i održivog upravljanja zaštićenim područjem u skladu s Uredbom o proglašenju Specijalnog rezervata prirode „Okanj bara“ („Službeni glasnik RS”, broj 39/13) i Pokrajinskom uredbom o proglašenju parka prirode „Rusanda“ („Službeni glasnik RS”, broj 88/10).

Prostornim planom definisana je zona posebne namene koju čine granice zaštićenog prirodnog dobra i zaštitna zona u skladu sa aktom o proglašenju, kao i zona uticaja na posebnu namenu, kao i pravila uređenja i građenja u ovim zonama, koja će doprineti zaštiti biodiverziteta, ugroženih prirodnih resursa i predela.

Prostornim planom su definisane dozvoljene aktivnosti u oblasti zaštite, turizma i ruralnog razvoja i time stvoreni preduslovi za dalji razvoj kako zaštićenih područja, tako i jedinica lokalne samouprave na čijoj je teritoriji prirodno dobro ( Zrenjanin i Novi Bečej).

izvor : Pokrajinska vlada

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %