Ekologija

E-reciklaža: Nagrada za inovativnost

0 0
Read Time:3 Minute, 44 Second

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizovali su danas Sajam ideja i dodelu nagrada za inovativnost, u okviru zajedničkog projekta pod nazivom „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.

Jedan od nagrađenih projekata na konkursu UNDP-a i Ministarstva za zaštitu životne sredine je I projekat E reciklaža – korišćenje pur pene, kao apsorbenta.Projekat je inovativan i koristan sa stanovišta zaštite životne sredine i zdravlja ljudi i pozitivno utiče na klimatske promene smanjenjem negativnih efekata – emisije štetnih gasova.

Korišćenje pur pene kao apsorbenta podraumenva da se prilikom pripreme materijala za proizvod prvo odvaja FREON – gas koji stvara efekte staklene bašte. Odvajanjem FREONA i njegovim zbrinjavanjem na adekvatan način, sprečava se emisija štetnih gasova u atmosferu, čime štitimo ozonski omotač, životnu sredinu i zdravlje ljudi. Cilj projekta je da se pur pena nakon procesa reciklaže i čišćenja od freona doradi u novi proizvod – apsorbent (sakupljač zauljenih tečnosti). Korišćenje takvog proizvoda primenjuje se u zemljama EU, ali ne i u Srbiji”, rekao je Vladimir Živaljević direktor E reciklaže prilikom uručenja nagrade i dodao da će nakon potpisivanja ugovora sa UNDP nastaviti da sprovode svoj projekat od početne faze do završne faze projekta.

Na poziv Ministarstva zaštite životne sredine koji realizuje Projekat u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP, pristiglo je 111 prijava od strane lokalnih samouprava, privrednih subjekata, naučno-obrazovnih institucija, organizacija i pojedinaca iz cele Srbije, kao odgovor na: Izazov za inovativna rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i borbu protiv klimatskih promena.

Odabrano je 25 najinovativnijih projektnih ideja koje će dobiti finansijsku i stručnu podršku, i još devet izabranih koje će takođe moći da koriste usluge “Klimatskog inkubatora”.

Odabrano je 25 najinovativnijih projektnih ideja koje će dobiti finansijsku i stručnu podršku, i još devet izabranih koje će takođe moći da koriste usluge “Klimatskog inkubatora”. U Klimatskom inkubatoru projektni timovi će imati mentorsku podršku i pomoć u pronalaženju izvora sufinansiranja, promociji i povezivanju sa drugim klimatskim inovatorima. Učesnicima Sajma inovacija, nagrađeni projekti su predstavljeni kroz crteže, prototipove i opise ideja izložene na panoima.

Odziv na koji je naišao naš poziv i kvalitet dostavljenih ideja još jednom je dokazao da je Srbija zemlja pametnih i kreativnih ljudi, i da je moguće, uz pravi podsticaj, da sopstvenom pameću i radom u oblasti zaštite životne sredine promenimo Srbiju na bolje. Kreativnost dostavljenih rešenja pokazuje da Srbija itekako zna kuda može da ide, ima pamet i kako to da uradi, a na nama je da stvorimo uslove i mogućnost da se ta pamet iskaže kroz primenu inovativnih rešenja“, rekao je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

On je ukazao da su pristigle  inovativne ideje dokaz mogućnosti i spremnosti Srbije da uhvati korak sa razvijenim svetom.  „Srbija je posvećena dostizanju globalnih ciljeva za ublažavanje posledica i prilagođavanje klimatskim promenama, u okviru dostizanja savremenih standarda i strateških evropskih ciljeva“, naglasio je.

Jedan od glavnih kriterijuma pri ocenjivanju pristiglih ideja bio je da inovacija bude u skladu sa potrebama razvoja lokalne zajednice u kojoj se primenjuje, kao i da istovremeno pruža mogućnost za angažovanje i uključivanje žena, mladih i marginalizovanih društvenih grupa”, rekla je zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera i dodala:

UNDP ostaje pouzdan partner Vladi Republike Srbije u ispunjavanju Sporazuma iz Pariza o klimatskim promenama i ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja, uključujući i one koji se odnose na borbu protiv klimatskih promena“.

Učesnicima skupa obratili su se i zamenik šefa misije Ambasade Kraljevine Švedske u Beogradu Joakim Vaern, pomoćnik ministra Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Saša Lazović, i Darinka Radojević, nacionalni direktor Projekta.

Izazov za inovativna rešenja upućen je u okviru petogodišnjeg projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”, koji ima za cilj da se, kroz partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora, smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i lokalne zajednice u Srbiji učine otpornijima na promene klime. Nakon izbora najinovativnijih projektnih ideja, sledi podrška razvoju tih ideja do zrelih projekata, među kojima će dalje biti odabrani i nagrađeni najuspešniji. Uporedo s tim, u okviru Izazova za inovativna rešenja, u toku je javni poziv za podnošenje zrelih predloga projekata koji će trajati do 30. aprila 2018. godine.

Projekat sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri na Projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske i nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.

 

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %