Ekologija

Na Vizitorskom centru obeležen Dan prirode

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Učenici Hemijsko – tehnološke srednje škole iz Subotice, obrazovnih profila Tehničar za zaštitu životne sredine i Tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, zajedno sa svojim gostima Hemijsko-tehnološke škole i Gimnazije iz slovenačke opštine Ruše posetili su Vizitorski centar „Ludaš“ povodom Dana zaštite prirode, 11.aprila. Prirustvovali su predavanjima na temu: promocije zaštite prirode, ugroženost i sve veću opasnost koja preti planeti Zemlji od zagađenja i uništavanja prirodnih resursa, kao i značaj ekosistemskih usluga, u smislu prevencije od katastrofa uslovljenih promenom klime. Pored predavanja o zaštićenim područjima u regionu i karakterističnim prirodnim vrednostima, upriličena je i šetnja Specijalnim rezervatom prirode „Ludaško jezero“, gde su učenici na terenu videli kako izgleda revitalizacija prirodnih staništa ispašom podolskim govedima, kao i prezentaciju markiranja ptica veštačkim prstenovima.

Pored predavanja o zaštićenim područjima u regionu i karakterističnim prirodnim vrednostima, upriličena je i šetnja Specijalnim rezervatom prirode „Ludaško jezero“, gde su učenici na terenu videli kako izgleda revitalizacija prirodnih staništa ispašom podolskim govedima, kao i prezentaciju markiranja ptica veštačkim prstenovima.Navedene aktivnosti su realizovane u skladu sa Godišnjim programima upravljanja ovim zaštićenim područjima“, kažu u Javnom preduzeće „Palić – Ludaš“, koji je Upravljač na zaštićenom području Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero“.

Nenad Spremo i Oto Sekereš pokazali su učenicima na koji način se prstenuju uhvaćene ptice. Spremo je objasnio da je prsten veoma lagan i da svaka ptica ima svoj prsten i ne smeta im.

Inače, učenici i nastavnici iz Hemijsko-tehnološke škole sa svojim gostima iz Slovenije posetili su Ludaš u okviru prekogranične saradnje tri škole.

Da podsetimo, Dan zaštite prirode ustanovljen je 2009. godine, usvajanjem Zakona o zaštiti prirode u cilju unapređivanja zaštite prirode, kako bi se na primeren način podsticalo na njeno unapređivanje. Za Dan zaštite prirode odabran je 11. april, dan kada je pre više decenija, tačnije 11. aprila 1949. godine. prvi put institucionalno zaštićeno jedno prirodno dobro – Spomenik prirode „Velika i Mala Ripaljka“ u opštini Sokobanja.

Javno preduzeće „Palić – Ludaš“, upravljač na pet zaštićenih područja u regionu Subotice, od kojih su tri od nacionalnog značaja – Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero“, Specijalni rezervat prirode „Selevenjske pustare“ i Predeo izuzetnih odlika „Subotička peščara“, a dva od lokalnog značaja – Park prirode „Palić“ i Spomenik prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“ je svečano obeležilo Dan zaštite prirode, 11. april.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %