Ekologija

Srbija predstavlja jedan od 158 centara svetskog biodiverziteta

0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

U Srbiji se obeležava Dan zaštite prirode sa ciljem da se ukaže ne samo na značaj očuvane prirode za opstanak živog sveta i kvalitet životne sredine i življenja ljudi, već i značaj upravljanja zaštićenim područjima. Srbija predstavlja jedan od 158 centara svetskog biodiverziteta. Na prostoru koji zauzima, od svega 0,82% evropskog kontinenta, živi 18,6% vaskularne evropske flore, dok u fauni kičmenjaka prednjače ptice sa zastupljenošću od 66% vrsta evropske ornitofaune, navodi se na portalu Zavoda za zaštitu prirode.

Subotica je grad koja može da se pohvali da bogatstvom  zaštićenih prirodnih dobara.

Predivna priroda i okolina same akumulacije jezera Skendereva mani sve prolaznike.

Prisustvo velikog broja različitih tipova staništa, od barskih i močvarnih, preko preostalih stepa, peščara i kontinentalnih slatina, do očuvanih šumskih zajednica prašumskog karaktera u kanjonima i klisurama divljih reka i planinskih i visokoplaninskih oblasti, omogućili su prisustvo raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta. Upravo ova raznovrsnost omogućila je da po prirodnim karakteristikama Srbija bude Evropa u malom sa ekosistemima od submediteranskog do subarktičkog tipa”, piše na portalu Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Dan zaštite prirode je prilika da se ukaže I na značaj održivog upravljanja zaštićenim područjima, naročito zbog povećanja teritorije pod zaštitom u našoj zemlji.

Dan zaštite prirode, ustanovlјen 2009. godine Zakonom o zaštiti prirode obeležava se sa cilјem da se najšira javnost podseti na ulogu i značaj zaštite nacionalne prirodne baštine. Za datum je odabran 11. april zato što je tog dana, tačnije 11. aprila 1949. godine, prvi put dobijen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra – Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka“ u opštini Sokobanja.

Projekat „Monitoring mrkog medveda u Parku prirode Golija“, realizuju Zavod za zaštitu prirode Srbije i JP „Srbijašume“ – upravljač Parka prirode „Golija“, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine. Projekat se realizuje kroz sistem stalnog praćenja i analizu ukupnog stanja populacije, areala i staništa medveda na prostoru Golije.

Foto: https://www.blic.rs/vesti/srbija/u-nacionalnom-parku-tara-uhvacena-i-markirana-jos-tri-mrka-medveda/l80bf19

U prvoj godini istraživanja sakupljen je značajan broj podataka o prisustvu i kretanju mrkih medveda na području Parka prirode i prema prvim, preliminarnim procenama, može se konstatovati da se radi o barem 15 do 20 stalno ili povremeno prisutnih jedinki oba pola i različitih uzrasnih kategorija. Uvažavajući značaj podrške lokalnih zajednica za programe zaštite na Dan zaštite prirode u selu Devići u Parku prirode „Golija“ biće predstavljeni dosadašnji rezultati projekta monitoringa mrkog medveda, na osnovu kojih će biti pokrenut dijalog sa meštanima o daljim koracima u sprovođenju programa zaštite ove strogo zaštćene vrste, a koji su u skladu sa životnim potrebama i uspostavljanjem mogućnosti za održivi razvoj lokalnih zajednica u zaštićenom području.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %