Ekologija

E-reciklaža izvezla 100 tona otpadnog freona na spaljivanje u Nemačku

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Niško preduzeće “E-reciklaža” izvezlo je za proteklih pet godina, koliko se bavi reciklažom starih frižidera i drugih električnih i elektronskih aparata, gotovo 100 tona otpadnog freona na spaljivanje u specijalizovano postrojenje u Nemačkoj, saopštio je vlasnik “E-reciklaže” i direktor preduzeća “Jugo-impex” Vujadin Šćekić. Ispuštanje freona u atmosferu nanosi ogromnu štetu ozonskom omotaču, kazao je Šćekić, dodajući da je reciklaža, međutim, i dalje ekonomski neisplativ posao.

“Izvlačenjem i pravilnim tretmanom freona napravili smo benefit kao da u Nišu nijedan automobil nije vožen tri godine”, rekao je Šćekić.

Po njegovim rečima, ispuštanjem u atmosferu freona iz samo jednog frižidera, a u tim uređajima ga ima između 140 i 200 grama, ozonskom omotaču se napravi šteta jednaka onoj koju pravi jedan automobil za godinu dana.

Foto: Pixabay.com

Šćekić je kazao da se stari elektronski i električni aparati dovoze na reciklažu u Niš iz svih krajeva zemlje, i da je “E-reciklaža” i dalje jedina firma na Balkanu koja ima specijalizovanu liniju za izvlačenje freona iz frižidera i drugih uređaja.

Prema rečima Šćekića, u “E-reciklaži” reciklira se godišnje između 12.000 i 14.000 tona elektronskog i električnog otpada.

On je naveo da u Srbiji još nisu iskorišćeni veliki potencijali za razvoj reciklažne industrije, a razvoj “zelene” industrije biće moguć tek kada se napravi stabilan, predvidiv sistem.

Šćekić je kazao da je reciklaža ekonomski neisplativ posao svuda u svetu tako da je isplata nadoknade reciklerima obavezna, međutim naknade  za reciklažu se kod nas i dalje plaćaju jednom godišnje, umesto na tri meseca, zbog čega recikleri tokom čitave godine moraju da se zadužuju.

“Ukoliko se napravi stabilan sistem u ovoj ili narednoj godini, već za godinu ili dve imali bi u našoj zemlji sigurno 30-tak novih postrojenja za preradu koja bi mogla da uposle više od 50.000 ljudi”, rekao je Šćekić.

Izvor:Beta
Foto: Pixabay.com

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %