Aktuelno

Ukrašavanje jaja na ekološki način

0 0
Read Time:51 Second

Veliki petak je poslednji dan posta i katolički vernici se odriču svih namirnica životinjskog porekla. Ovaj dan simbolizuje muku Isusovu, jer je 40 dana lutao pustinjom. Obojena jaja simbolišu novi život, a prema verovanjima kada se ofarbaju jaja, izabere se ono najljepše koje se ostavlja kao ‘čuvarkuća’, a koje simboliše sreću, stabilnost i prosperitet domu u narednoj godini.

“Ja se inače iz hobija bavim dekupažom, to je tehnika ukrašavanje predmeta salvetama ili papirom. Osećam veliku potrebu za kreativnim izražavanjem tako da koristim svaki trenutak za ukrašavanje i ulepšavanje raznih objekata. Ukrašavanje jaja na ekološki način bilo bi ukrašavanje salvetama, a kao vezivo se koristi belance. Učenje dece kroz praznike kreativnosti je bitno u današnjem životu. Koliko se sećam ja sam uz baku i mamu ukrašavala jaja. Mi pripadamo srednjoj generaciji koja ne sledi slepo tradiciji, ali tradicionalne elemente ubacuju u moderan život. Kuvana šunka, jaja, ren, rotkivice su obavezni na uskršnjoj trpezi”,  kaže Snežana Prčić za yueko 03.04.2015.godine.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %