Ekologija

Ugroženo više od četvrtine biljnih i životinjskih vrsta u Evropi

0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

Planeta Zemlja gubi biljke, životinje i pijaću vodu dramatičnom brzinom, zaključak je četiri naučna izveštaja UN o biodiverzitetu.

Naučnici koji se sastaju u Kolumbiji su danas izdali izveštaje o stanju biljnog i životinjskog sveta za američki kontinent, Evropu i centralnu Aziju, Afriku i azijsko-pacifički region. Posle tri godine istraživanja, zaključak je da stvari nigde ne stoje dobro, navodi se na portalu Zelenasrbija.

Predsednik istraživačkog tima Robert Votson rekao je da rad nije bio posvećen samo živim bićima, već i kako Zemlju održati nastanjivom za ljude, jer se naša vrsta oslanja na biodiverzitet za hranu, pijaću vodu i javno zdravlje.

Risk evolution table 2018. WEF.
Foto: https://www.acclimatise.uk.com/2018/01/29/global-risk-report-2018-puts-climate-change-front-and-centre/

„Trenutno stanje podriva blagostanje širom planete, i dugoročno nam preti u pogledu hrane i vode“, naveo je Votson u intervjuu.

Prema njegovim rečima, ono što se dešava je nusprodukt sve bogatijeg i sve naseljenijeg sveta. Ljudima treba više hrane, više vode, više energije i više zemlje, a način na koji je društvo to pokušalo da ostvari se odrazilo na biodiverzitet, naveo je naučnik.

Važna staništa su podeljena, strane vrste su preplavile mnoga mesta, hemikalije štete biljkama i životinjama, močvare i mangrovi koje uklanjaju zagadjenje nestaju a u morima i okeanima se lovi previše ribe, tvrdi Votson.

Kako je rekao, ljudski izazvane klimatske promene i globalno zagrevanje će uskoro pogoditi biodiverzitet kao svi drugi problemi zajedno.

Izveštaji predvidjaju da će, ako se trenutni trendovi nastave, na američkom kontinentu do 2050. biti 15 odsto manje biljaka i životinja nego što ih je sada, u Aziji do 2048. više neće biti ribe za komercijalni ribolov, Afrika bi do 2100. mogla da izgubi polovinu nekih vrsta ptica i sisara, a da je više od četvrtine vrsta koje žive samo u Evropi ugroženo.

The Global Risks Interconnections Map 2018.
Foto: https://www.acclimatise.uk.com/2018/01/29/global-risk-report-2018-puts-climate-change-front-and-centre/

Votson kaže da su izgledi sumorni ako se društvo ne promeni, ali da je to moguće.

„Nekim vrstama preti izumiranje. Drugih je sve manje. To će biti usamljenije mesto u odnosu na današnji prirodni svet. To je moralno pitanje. Da li ljudi imaju pravo da ih dovedu do izumiranja“, naveo je on.

izvor: zelenasrbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %