Ekologija

Svetski dan meteorologije

0 0
Read Time:48 Second

Svetski dan meteorologije obeležava se danas, u znak sećanja na 23. mart 1950. kada je Konvencija o Svetskoj meteorološkoj organizaciji stupila na snagu.

Svet je poslednjih decenija suočen sa sve većim poplavama, jakim kišama, sušama, toplotnim talasima I drugim ekstremnim vremenskim uslovima. Zbog toga je jedan od glavnih prioriteta VMO-a i nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi (NMHSs) zaštita životne sredine, uslova života, imovine, navodi se na sajtu WMO.

Foto: Lightning_at_the_city- Jeffrey Poon

Godine 1888. doneta je Uredba o osnivanju jedinstvene mreže meteoroloških stanica u Kraljevini Srbiji, i tada je osnivana državna meteorološka služba u Srbiji, navedeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Na sajtu je, pored ostalog, navedeno da je 1947. Uredbom Vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ) osnovan Savezni hidrometeorološki zavod (SHMZ), a da je nakon prestanka rada SHMZ aprila 2003. Republički hidrometeorološki zavod Srbije, kao pravni naslednik, preuzeo njegove obaveze.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %