Ekologija

Šume i održivi gradovi

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Danas se obeležava Svetski dan šuma pod sloganom „Šume i održivi gradovi“, kako bi se ukazalo na značaj šume i za zdrav život u gradovima.

Srbija se smatra srednje šumovitom zemljom. Ukupna površina šuma u Srbiji iznosi 2.252.000 ha, od toga u državnom vlasništvu je 1.194.000 ha ili 53%, a u privatnom vlasništvu 1.058.387 ha ili 47%.Od ukupne površine njene teritorije, 29,1% (u Vojvodini 7,1%, a u središnjoj Srbiji 37,6%) nalazi se pod šumom (prema Nacionalnoj inventuri šuma Republike Srbije, 2009).

Šumovitost je, u odnosu na globalni aspekt bliska svetskoj koja iznosi 30%, a znatno je niža od evropske koja dostiže 46%. Uvećanje šumovitosti u odnosu na referentnu 1979. godinu iznosi 5,2%, što je svakako imalo pozitivan uticaj na stanje i kvalitet životne sredine u celini. U odnosu na broj stanovnika šumovitost iznosi 0,3 ha po stanovniku (u Rusiji je 11,11 ha po stanovniku, Norveškoj 6,93 ha, Finskoj 5,91 ha, BiH 1,38 ha i Hrvatskoj 1,38 ha), navodi se na portalu Srbija šume.

Međunarodni dan šuma ustanovljen je 1971. godine na 23. zasedanju Generalne skupštine Evropske konfederacije za poljoprivredu. Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 2012. godine donela odluku da će se obeležavanje Međunarodnog dana šuma organizovati 21. marta svake godine, na dan prolećne ravnodnevice na severnoj Zemljinoj hemisferi, odnosno jesenje ravnodnevice na južnoj.

Srbija ima oko 30 posto površine pod šumom, a nacionalnom Strategijom pošumljavanja teži se da se taj procenat podigne na oko 42 posto do 2050. godine.

Međunarodni dan šuma koji se obeležava 21. marta je prilika da se podsetimo značaja ovog resursa i potrebe njegove zaštite i očuvanja.

JP „Vojvodinašume“ obeležava ovaj dan aktivnostima čiji je cilj da se doprinese povećanju svesti o potrebi očuvanja šuma i šumskih ekosistema. Na ovaj dan biće predstavljena i upotreba savremene tehnologije koja se koristi u JP „Vojvodinašume“ tokom gazdovanja šumama: video nadzor u cilju preventivnog i blagovremenog delovanja radi zaštite šuma od požara i upotreba bespilotne letelice prilikom prikupljanja terenskih podataka za kvalitetno planiranje gazdovanja i dr. Najmlađi će imati priliku i da dobiju novo pripremljenu knjižicu pod nazivom „Kako postati šumski istraživač“.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %