Reciklažni otpad kao sedmi resurs

Prvi put u svetu obeležen je Dan reciklaže-18.marta. Cilj je smanjenje otpada i da se što više ulaže u reciklažnu industriju. Prema rečima, predsednik Biroa za međunarodnu reciklažu (BIR) Ranjita Baki u reciklažnoj industriji zaposleno je oko dva miliona ljudi, smanjena je emisija ugljen-dioksida i otpada.

„Moj cilj je da kroz Dan reciklaže pokažem svetu da postoji sedmi resurs-reciklažni otpad, kao i koliko je on ekonomski održiv i održiviji od šest ključnih primarnih resursa: vazduh, voda, nafta, prirodni gas, minerali i ugalj“, rekao je Baki, a prenosi portal waste360.com.

Jedan od ciljeva Dana reciklaže jeiI da predstavi reciklažni otpad kao sedmi resurs. Više o tome počitati na portalu globalreciclingday.com, Možete da potpišete peticiju  Change.org, kako bi svojim glasom omogućili da u svetu zauzme jedinstven stav o reciklaži i na taj način date doprinos očuvanju Planete: hashtaga #GlobalReciclingDay.

#GlobalReciclingDay

Širom sveta održano je nekoliko akcija za promociju reciklaže, kao i otpada kao sedmog resursa. Tako u Parizu 15.marta Federacija preduzeća za reciklažu (FEDEREC) održala je konferenciju za novinare kako bi podigla svijest o potrebi korištenja sedmog resursa na svetu. U Mongoliji u školama se učilo o reciklaži na zanimljiv I interaktivan način, dok u Južnoafričkoj republici predstavljen je Manifest za reciklažu, navodi se na portalu waste.com.

Jedan od ciljeva Dana reciklaže je I da predstavi otpad kao sedmi resurs. Foto: waste.com

Prema podacima, Udruženja reciklera Srbijeu protekle tri godine u ovoj industriji zaposleno više od 10.000 ljudi.U Srbiji danas postoji 2.200 firmi koje se bave sakupljanjem i reciklažom otpada, što je za 2000 firmi više nego pre devet godina.