Ekologija

Reciklažni otpad kao sedmi resurs

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Prvi put u svetu obeležen je Dan reciklaže-18.marta. Cilj je smanjenje otpada i da se što više ulaže u reciklažnu industriju. Prema rečima, predsednik Biroa za međunarodnu reciklažu (BIR) Ranjita Baki u reciklažnoj industriji zaposleno je oko dva miliona ljudi, smanjena je emisija ugljen-dioksida i otpada.

„Moj cilj je da kroz Dan reciklaže pokažem svetu da postoji sedmi resurs-reciklažni otpad, kao i koliko je on ekonomski održiv i održiviji od šest ključnih primarnih resursa: vazduh, voda, nafta, prirodni gas, minerali i ugalj“, rekao je Baki, a prenosi portal waste360.com.

Jedan od ciljeva Dana reciklaže jeiI da predstavi reciklažni otpad kao sedmi resurs. Više o tome počitati na portalu globalreciclingday.com, Možete da potpišete peticiju  Change.org, kako bi svojim glasom omogućili da u svetu zauzme jedinstven stav o reciklaži i na taj način date doprinos očuvanju Planete: hashtaga #GlobalReciclingDay.

#GlobalReciclingDay

Širom sveta održano je nekoliko akcija za promociju reciklaže, kao i otpada kao sedmog resursa. Tako u Parizu 15.marta Federacija preduzeća za reciklažu (FEDEREC) održala je konferenciju za novinare kako bi podigla svijest o potrebi korištenja sedmog resursa na svetu. U Mongoliji u školama se učilo o reciklaži na zanimljiv I interaktivan način, dok u Južnoafričkoj republici predstavljen je Manifest za reciklažu, navodi se na portalu waste.com.

Jedan od ciljeva Dana reciklaže je I da predstavi otpad kao sedmi resurs. Foto: waste.com

Prema podacima, Udruženja reciklera Srbijeu protekle tri godine u ovoj industriji zaposleno više od 10.000 ljudi.U Srbiji danas postoji 2.200 firmi koje se bave sakupljanjem i reciklažom otpada, što je za 2000 firmi više nego pre devet godina.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %