Feminizam

Žene iz ruralnih krajeva – ravnopravne građanke Srbije

0 0
Read Time:3 Minute, 3 Second

Žene koje žive u seoskim sredinama i dalje teško mogu da ostvare svoja osnovna prava, rečeno je na Nacionalnoj konferenciji: Žene iz ruralnih krajeva – ravnopravne građanke Srbije, koja je održana povodom 8.marta Međunarodnog dana žena. Podatak da 12 odsto žena koje žive na selu nema zdravstveno, a više od 60 odsto je bez penzijskog osiguranja, a svega 16 odsto su vlasnice zemlje ilustruje težak položaj žena na selu.

Prema rečima, predsednice Skupštine Srbije, Maje Gojković seoska područja nisu dovoljno razvijena, a položaj žena u tim sredinama je posebno težak jer su one uglavnom neobrazovane, preopterećene obavezama u domaćinstvu i bez adekvatne zdrastvene nege.

Seoska područja u Srbiji suočavaju sa mnogim izazovima – siromaštvom, nedovoljnom razvijenošću, nedostatkom adekvatne putne infrastrukture, kao i pristupa zdravstvenim uslugama, ali i sa problemom migracija i pražnjenjem seoskih sredina.Druga važna tema se odnosi na nasilje u porodici, i nažalost ono u još većoj meri pogađa žene na selu, imajući u vidu da je to najčešće tabu tema.Izuzetno je važno što su sve naše institucije na najozbiljniji način započele sistemsku borbu protiv nasilja u porodici. Donošenjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i njegovim doslednim sprovođenjem verujem da možemo da ohrabrimo sve žene da nasilje prijave i da imaju poverenje da će institucije da ih zaštite. Sramota je biti nasilnik, a ne žrtva“ , zaključila je Gojković.

Žene rade u plasteniku. Fotografija preuzeta od plezirmagazin.net

Skupština je u decembru 2017. godine donela Zakon o finansijskoj podršci porodici kojim se omogućava ženama koje nisu u radnom odnosu, da ostvare pravo na porodiljski dodatak, podsetila je maja Gojković i dodala da je 2016. godine uvedeno rodno budžetiranje, koje omogućava da žene poljoprivrednice dobijaju više sredstava za podsticaj.

Nacrt novog Zakona o ravnopravnosti je moderiji od predhodnog

Maja Gojković izrazila je nadu da će što pre da se usvoji novi Zakon o ravnopravnosti koji je znatno moderniji od predhodnog koji je usvojen 2009.godine.

Ministarka bez portfelja za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da je većina opština u kojima je demografska slika loša su u ruralnim područjima.

„U proseku 10 odsto žena u tim sredinama nema završenu osnovu školu, njih 22 odsto završilo je osnovno školovanje, a u udelu nepismenih žena njih 83 odsto je starije od 60 odsto. U svih 15 opština u kojima smo primenjivali mere populacione politike manje od 50 odsto žena je tokom trudnoće išlo na redovne ginekološke preglede, najviše penzionerki živi van grada, četvrtina od ukupnog broja u Srbiji, a prosečna starost žena u selima je oko 45 godina“, rekla je ministarka Đukić Dejanovićeva.

Na otvaranju konferencije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naglasio je da će u skladu sa principima koje zastupa Vlada Srbije unapređivati položaj svih svojih građana ravnopravno, i žena i muškaraca, i onih koji žive u gradu i onih koji žive na selu.

Nećemo zaboraviti ni mlade, a staraćemo se da starima olakšamo životne izazove. Cilj Vlade Republike Srbije i ovog Ministarstva je da nastavi aktivno da radi na poboljšanju položaja žena u Srbiji.  Želimo da naše žene budu cenjene i poštovane, da u budućnosti naš odnos prema njima bude primer drugima kako da se ophode prema ženama“, rekao je ministar Đorđević.

Jedan od ciljeva Ministarstva kojim će doprineti statusu žena u našem društvu, je donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji prema rečima ministra, možemo očekivati da se nađe veoma brzo u skupštinskoj poceduri.

Zakon koji spremamo biće jedan od najmodernijih i najsavremenijih, a u tome nam pomaže i švedska Vlada, i verujem da ćemo svi biti zadovoljni “, istakao je ministar.

izvori: RTS/Ministrarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %