Ekologija

Završna konferencija projekta SKAR

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

U Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu održana je završna konferencija projekta SKAR na kojoj su prisustvovali predstavnici 10 srednjih škola iz Srbije, kao i predstavnici ambasade SAD.

Konferenciju je otvorio vođa projekta doc. dr Nemanja Stanicavljević koji je ujedno bio Fullbrajt stipendista – prestižnog programa za usavršavanje mladih stručnjaka u Sjedinjenim Amaričkim Državama – na osnovu čega je dobio i finansijsku podršku za sprovođenje projekta od zančaja za lokalne društvene zajednice. Stanicavljević je održao i predavanje na temu: Upravljanje otpadom – najvažniji deo pregovaračkog procesa Srbije ka pristupu EU.

Naredna predavanja su održali članovi i saradnici Deparmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i to Prof. dr Goran Vujić o mogućnostima implementacije cirkularne ekonomije u našoj zemlji; vandredni profesor dr Dejan Ubavin o budućim pravcima razvoja obrazovanja u upravljanju otpadom u Srbiji u cilju dostizanja EU standards; Doc. dr Bojan Batinić o reciklaži ambalažnog otpada; vanredni profesor dr Dragana Štrbac o karakterizaciji reciklabilnih materijala; Dr Vladimir Mrkajić o značaju implementacije projekta SKAR. Konferenciju su moderirale Bojana Zoraja i Tijana Marinković, članice projektnog tima SKAR i studentkinje doktorskih studija – osobe koje su organizovale i vodile radionice u deset škola učesnica u projektu SKAR.

Drugog dana konferencije predstavnici 10 srednjih škola su u pratnji članova Departmana za inženjerstvo i zaštitu životne sredine da posetili Akreditovanu laboratoriju za monitoring deponija, otpadnih voda i vazduha, te novosadsku deponiju za separaciju otpada.

Da podsetimo, u projekat SKAR, koji se sprovodi od maja 2017. godine, učestvovalo je  deset srednjih škola širom Srbije (tj. iz Subotice, Sombora, Vrbasa, Novog Sada, Zrenjanina, Vršca, Beograda, Bora, Šapca i Loznice) su bile uključene u aktivnosti koje su osmišljene da informišu, edukuju, i aktivno uključe srednjoškolsku populaciju u rešavanje problema u vezi sa upravljanjem ambalažnim otpadom. U svakoj školi je održana po jedna radionica o u skolpu koje je učenicima predstavljena osnovna problematika upravljanja otadom, kao i ekološki i zdravstveni problemi koji nastaju usled neadekvatnog upravljanja ambalažom. Takođe učenici su obučeni da proračunaju količine produkovanog ambalažnog otpada u svojoj opštini i školi, da finansijski valorizuju vrednost ambalažnog otpada, kao i da preduzmu konkretne akcije po pitanju promocije reciklaže ambalažnog otpada. Nakon radionice, svaka škola učesnik je sprovodila različite aktivnosti na vršnjačkoj edukaciji o pravilnom odlaganju i opštoj brzi o ambalažnom otpadu. Kao konkretan rezultat učešća škola u projektu SKAR, neke od škola su napravile promotivne video materijale, gde su učenici  nastojali da objasne kako se pravilno odvaja ambalažni otpad, a neke od škola su organizovale čak i sakupljanje ambalažnog otpada unutar školskih zgrada i slične aktivnosti. Kao takav, projekat SKAR je posebno bio fokusiran na promovisanje održivih obrazaca ponašanja mlađih generacija i na njihovu proaktivnu ulogu u širenju svesti o važnosti reciklaže među širom društvenom zajednicom.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %