U Gradskom muzeju Subotica završena je izložba “Slikarstvo i vajarstvo jugoslovenskih autora iz umetničke zbirke Gradskog muzeja Subotica, II deo”, koja je otvorena u avgustu 2017.godine. Među mnogobrojnim postavkama i zanimljivim kulturnim programima našla su se dela Ane Bešlić I Ane Bukvić Ivković. Izložbom posvećenom sećanju na subotičku slikarku Anu Bukvić Ivković završen je program posvećen subotičkim umetnicima.

Ana Bukvić se zadržava u oblasti figuracije.
Foto: Provatna arhiva FB

Ana Bukvić Ivković, magistarka je slikarstva. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završava u Beogradu (1973), u klasi Mladena Srbinovića. Dobitnica je studentske nagrade za slikarstvo i mozaik iz fonda Bete i Riste Vukanović. Od njenih samostalnih izložbi se izdvajaju izložbe u Subotici (1974, 1986, 1992, 2000), Bačkoj Topoli (1974), Somboru (1974), Zrenjaninu (1975), Novom Sadu (1978), Bihaću (1983).

Njeno stvaralaštvo specifično je ikonografije. U vreme kada se razvijaju različiti avangardni stilovi. Različiti moderni, apstraktni pravci. Ana Bukvić se zadržava u oblasti figuracije”, objašnjava istoričarka umetnosti u Gradskom muzeju Subotica, Ljubica Vuković Dulić.

Moderatorka večeri posvećenoj Ani Bukvić Ivković, Olga Kovačev Ninkov kaže da su ovo veče organizovali povodom dve godine od njene prerane smrti. Naime ona je preminula uoči otvaranja ove izložbe 2016.godine. Želeli smo da posvetimo nekoliko lepih reči njoj I njenom slikarstvu”, kaže Olga Kovačev Ninkov.

Arsić: Njene slike, nezavisno od motivsko-tematskog povoda, diskretno upućuju na semantičke kontroverze subjektivnog

Povodom prikaza njenog stvaralaštva, istoričar umetnosti Miloš Arsić je napisao na njenom FB profilu:

Slikarka Ana Bukvić Ivković pripada nevelikoj, donekle ,,zavereničkoj’’ grupaciji pasioniranih zagovornika slike kao kompleksne predstave enigmatsko pojmovnog izražavanja. Odustaje od očekivanog povođenja za pluralizmom ideja postmodernog doba, preferira jednu, upravo njenom senzibilitetu tu odgovarajuću varijantu neoromantičnog ,,aktivnog eklekticizma’’. Zagovara slikarstvo alegorijskih prizora uslovne mitološke označenosti odnosno, neutralnost enterijera, ambijenata, figura, predela.Ana Bukvić Ivković istrajala je na sopstvenom putu pikturalne afirmacije slike kao integralne plastične (i prošireno pojmovne) celine, precizno određenog motivsko–tematskog repertoara. U serijama radova, mahom uslovljenim mitološkim alegorijama, odnosno monumentalnim kompozicijama ili istovremeno nastajalim kamernim mrtvim prirodama, primetan je kontinuitet diskretnih promena na sopstvenom putu ka, samo njoj važnoj, istini slike.Njene slike, nezavisno od motivsko-tematskog povoda, diskretno upućuju na semantičke kontroverze subjektivnog (samim tim i na intrigantnu provokativnost ličnog stava), u krajnjem slučaju, na očekivani ,,kreativni egoizam’’ s puno razloga primenjenog postupka pikturalnih opsena u ,,prekrivanju’’ efermnih stereotipnih istina ponajpre onim, samo umetniku važnim, pre naslućenim nego posve upoznatim, odgonetkama arhetipske konstante egzistencijalnih uslovnosti trajanja smisla individualnih traganja za uverljivim dokazima o važnosti subjektivnih interpretacija tajnovitih područja stvarnosti”, piše Miloš Arsić.

Postavka koja se odnosi na radove Ane Bešlić, postavljena je u okviru jedne šire izložbe koja se tiče jugoslovenskih autora iz zbirke Gradskog muzeja Subotica, koja je otvorena u avgustu 2017.godine.

Ana Bešlić: Primer predstavnika posleratne jugoslovenske skulpture

Sa druge strane, prva akademska vajarka u Subotici Ana Bešlić (1912-2008) izrađivala spomenike, kao i skulpture u složenim prirodnim i arhitektonskim prostorima. Ana Bešlić je primer predstavnika posleratne jugoslovenske skulpture. Ona se izdvaja po tome što je van tradicionalnih tokova tražila putokaz ličnog razvoja, a izgradila je individualni svet oblika koji se realizuje jezikom čiste forme.

Postavka koja se odnosi na radove Ane Bešlić, postavljena je u okviru jedne šire izložbe koja se tiče jugoslovenskih autora iz zbirke Gradskog muzeja Subotica, koja je otvorena u avgustu 2017.godine. Ono što je u ovoj postavci prikazano jesu radovi koji su deo legata koja je Ana Bešlić poklonila Subotici. To su uglavnom radovi koji obuhvataju njen stvaralački period od 60-tih godina prošlog veka. Ovde vidimo njen pastel koji spada u seriju poslednjih radova. Ova celina predstavlja njene asocijativne forme, oble površine I njeni najapstraktniji radovi.Ana Bešlić je bila priznata u svom radu I živele je u okruženju koje je priznaje”, objašnjava istoričarka umetnosti u Gradskom muzeju Subotica, Ljubica Vuković Dulić.

Ova celina predstavlja njene asocijativne forme, oble površine I njeni najapstraktniji radovi.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.