Ekologija

Dan zaštite žaba obeležiće se 28.aprila 2018.

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Dan zaštite žaba ove godine obeležiće se 28.aprila 2018.godine u svetu.

Pojedine vrste žaba na svetu ukoliko se ne zaštite, preti im izumiranje kao I pčelama. Cilj Dana za zaštitu žaba je da podigne svest o ovim divnim vodozemcima I nnjihovom značaju I mestu u prirodu. Broj žaba u svetu svakim danom je sve manji i procenjuje se da je od 80-tih godina prošlog veka do danas nestalo oko stotina vrsta žaba.

Dan zaštite žaba u svetu se obeležava poslednje nedelje u aprilu.

Put za Sen-Malo na zapadu Francuskoj biće zatvoren za saobraćaj dva meseca kako bi se podstakla reprodukcija žaba koje prolaze tim putem, saopštile su vlasti turističkog gradića, koji je jedna od omiljenih destinacija Parižana za vikend, navodi zelenasrbija.rs.

Put u luci Sen-Malo, koji je zaštićeno područje i označen je kao prirodna zona, biće zatvoren za saobraćaj od 15. januara do 15. marta. Gradske vlasti su navele da je prošle godine zabeležena velika stopa uginuća žaba zbog odvijanja saobraćaja.

„Pošle godine je oko 1.000 žaba stradalo na tom putu i okolo“, navele su vlasti koje su podsetile da su žabe na spisku potencijalno ugroženih vrsta.

Na Ludašu i Selevenjskoj šumi o zaštićenim daždevnjacima, barskim kornjačama i žabama brinu zaposleni u JP “Palić Ludoš”. Put kojim se kreću barske žabe I kornjače presečen je autoputem I tu je pre još nekoliko godina primećena opasnost od gaženja automobilima ovih životnjskih vrsta. Čuvari zaštićenih područja uhvatili su pojedine građane kako kradu žabe. Sudbina krivičnih prijava još uvek nije poznata.

Grupa vodozemaca i gmizavaca, koja nije dovoljno istražena u Rezervatu, broji 13 vrsta vodozemaca (Rana ridibunda, Rana arvalis, Hyla arborea, Bufo viridis, Triturus vulgaris, T.cristatus) i 9 vrsta gmizavaca (Emys orbicularis, Natrix natrix, Lacerta viridis, Coluber caspius,Coronella austriaca), objašnjavaju u JP “Palić Ludoš”.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %