Ekologija

U toku je Međunarodni popis ptica vodenih staništa

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

U toku je Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC). Ovo je 52. po redu popis ptica vodenih staništa koji će se trajati do 30.januara 2018.godine. U saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navodi se da će na teren u navedenom periodu izaći više od 150 volontera koji će obići sve velike vodene površine i popisati ptice koje zimu provode u Srbiji.

Svako može trudom i željom da istraži ptice u svojoj okolini doprineti unapređenju znanja o zimskoj rasprostranjenosti vodenih ptica u Srbiji.

Naši volonteri će, kao i prethodnih godina, obići tokove Save, Tise, Drine i Zapadne Morave koji protiču kroz Srbiju. Reka Dunav i dalje predstavlja najveći izazov za istraživače budući da se radi o skoro 600 rečnih kilometara sa brojnim dunavcima, adama i mrtvajama gde ptice pronalaze svoj zaklon“, kaže Marko Šćiban, rukovodilac Međunarodni popis ptica vodenih staništa za Srbiju.

Prilikom obilaska lokaliteta učesnici Međunarodnog popisa vodenih ptica će paralelno učestvovati u simultanom brojanju i potrazi za orlovima krstašima (Aquila heliaca) u Panonskoj niziji, organizovanom u okviru projekta LIFE PannonEagle, kao i prikupljanju podataka o različitim oblicima uništavanja ptica i prirode, kao što je krivolov.

Međunarodni popis ptica vodenih staništa jedan je od najstarijih i najmasovnijih akcija praćenja prirode i životne sredine u svetu. IWC se u Srbiji različitim intenzitetom sprovodio od 1982. godine i predstavlja najstarije organizovano popisivanje ptica na našem prostoru.

Svi zainteresovani mogu da se obrate rukovodiocu Marku Šćibanu na e-mai: sciban.marko@gmail.com.

Svako može trudom i željom da istraži ptice u svojoj okolini doprineti unapređenju znanja o zimskoj rasprostranjenosti vodenih ptica u Srbiji.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %