Ekologija

Odbor za zaštitu životne sredine podneo izveštaj

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije razmotrio je Informaciju o radu Ministarstva zaštite životne sredine za period avgust – oktobar 2017. godine. Tromesečni rad Ministarstva predstavio je Odboru ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. Pored članova Odbora, sednici su prisustvovali i predstavnici „zelene stolice“ i organizacija civilnog društva.

Sednici su prisustvovali i predstavnici „zelene stolice“ i organizacija civilnog društva.

Ministar Trivan je na samom početku pohvalio rezultate koje je ova Vlada postigla kao tim, čiji je deo i Ministarstvo na čijem je on čelu. Ministar je prisutnim članovima Odbora izneo rezultate koje je Ministarstvo postiglo u periodu od svog osnivanja, kako u oblasti organizacije rada Ministarstva, tako i po svim pitanjima zaštite životne sredine koje su u delokrugu rada Ministarstva.

S obzirom na značaj urednog finansiranja ove oblasti, jedan od rezultata je i uspostavljanje Zelenog fonda koji mora dalje jačati. Ministarstvo je pokrenulo snažnu incijativu za jačanjem partnerskog odnosa sa nevladinim organizacijama, u cilju jačanja svesti javnosti i ostvarivanja njenog prava da bude uključena u rešavanje svih pitanja zaštite životne sredine.

Predstavljajući aktivnosti Ministarstva, Trivan je istakao podsticaj lokalnim samouprava za rešavanje pitanja zaštite životne sredine u lokalnim zajednicama. Ministar Trivan je govoreći o zaštiti prirode, naveo da je povećan procenat teritorije Srbije pod zaštitom i sada iznosi 7,1 odsto površine.

Ministar Trivan je govoreći o zaštiti prirode, naveo da je povećan procenat teritorije Srbije pod zaštitom i sada iznosi 7,1 odsto površine.

Trivan je posebno naglasio pozitivne rezultate na međunarodnom planu, gde je Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije nosilac inicijative za regionalnu saradnju u realizaciji mera borbe i prilagođavanja posledicama klimatskih promena. Ono što je najznačajnije je podrška koja je stigla iz Brisela po pitanjima otvaranja Poglavlja 27 i procesa pristupanja Evropskoj uniji, odnosno ostvareno razumevanje i uvažavanje planiranih aktivnosti, kao i onog što je do sada postignuto u pridruživanju zajednici evropskih država.

Nakon rasprave na sednici, Odbor je usvojio Informaciju o radu Ministarstva zaštite životne sredine za period avgust – oktobar 2017. godine.

izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %