Žene ispred svog vremena

Bunjevačka nošnja nošena i na Dvoru

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Od formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918.godine Dobrotvorna zadruga Srpkinja i Dobrotvorna zadruga Bunjevaka bile su aktivne u društvenim i humanitarnim aktivnostima. Tako zahvaljući Mari Đorđević na kraljevom dvoru se nosila bunjevačka nošnja, tačnije kraljica Marija Karađorđević je dobila na poklon starodnevni bunjevački kostim i obukla ga je na Velikoj sveslovenskoj zabavi Kola srpskih sestara koja je bila priređena u Beogradu godine 1934. godine.

U Izveštaju o radu Dobrotvorne zadruge Srpkinja od osnivanja do 1938.godine se navodi da:

Priređivane su i zabave na koje su dovođeni čuveni pevači operski. Priređivana je i izložba jugoslovenskih rukotvorina.Vođene su Bunjevke u Beograd na Sveslovenski bal Kola Srpskih sestara gde su ih Srpkinje dočekale sa gostoljubljem koje se samo može naći u Srpskim kućama. Dokazati Bunjevkama da u srbijanskim srcima za njih ima iskrenog i toplog osećanja i da sve ono što neprijatelj hoće da ih obmane da je to pakosna namera“, navodi se u Izveštaju.

Kata Prčić je rođena je  u  Subotici 20. septembra 1883. godine i bila je odlikovana još pre rata u svim nacionalnim pokretima. Veliki doprinos bunjevačkoj književnosti, dala je Kata Prćić – Tetkuš rođena za vreme ugarske vladavine,a umrla u FNRJ 1965.godine. Prema nekim izvorima njena godina rođena je 1890., tako da se taj deo treba još istražiti.

Ono što se sa sigurnošću može tvrditi je da je bila Bunjevka jugoslovenski orijentisana, koja je zagovarala ilirstvo kod Bunjevaca. Najviše je sarađivala sa Mijom Mandićem tadašnjim učiteljem, urednikom i direktorom Gradskog muzeja i biblioteke i školskim nadzornikom u Subotici. Bila je naročito zapažena kad je pripremila zajedno sa Marom Đorđević-Malagurskom Bunjevačko veče na radio stanici u Beogradu 1940. godine u kojem je učestvovala kao pevačica. Pisala je pripovetke i priče pod pseudonimom Bunjevac.

Tokom svog života borila se za pravo Bunjevaca na njihov jezik, očuvanje običaja i identiteta.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žene koje su bile  ispred svoj vremena“,  koji je realizovan uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Ministarstva za kulturu i informisanje.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %