Uto. avg 9th, 2022

Carinici su 17. decembra 2017. godine, na graničnom prelazu Bački Vinogradi, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 11 živih papagaja u Republiku Srbiju, navodi se na sajtu Uprave carine. 

Žive ptice su otkrivene prilikom detaljne kontrole automobila „Opel Astra“, subotičkih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica srpskih državljana.

Žive ptice su otkrivene prilikom detaljne kontrole automobila „Opel Astra“.

Papagaji, umotani u pletene džakove za krompir, bili su sakriveni u torbi koja se nalazila u prtljažniku, u rezervnom točku, na podu ispod suvozačevih nogu i u unutrašnjem džepu jakne koju je vozač imao na sebi.

Ispostavilo se da pet primeraka pripada vrstama zaštićenim CITES konvencijom. Među njima su tri primerka vrste Amazona albifrons, koji na tržištu dostižu cenu i do 800 evra. Zaplenjena su i dve jedinke takođe zaštićene vrste Neopsephotus bourkii i šest primeraka Melopsittacus undulatus koja ne pripada zaštićenim vrstama.

Ispostavilo se da pet primeraka pripada vrstama zaštićenim CITES konvencijom.

Grupa za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva zaštite životne sredine potvrdila je da je Amazona albifrons strogo zaštićena vrsta, za čiji je prekogranični promet potrebna adekvatna dozvola.

 

izvor: Upravacarina

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.