Ekologija

U toku je brojanje sova utina

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica iz Novog Sada započelo je zimsko prebrojavanja sova utina širom Srbije. Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Centra za zaštitu sova Srbije, kao i dobrovoljci, od 15. decembra do 15. januara prebrojavaće uz pomoć gradjana sove utine u njihovim boravištima širom Srbije. 

Prethodna velika istraživanja, pre skoro 10 godina, otkrila su više od 450 mesta zimovanja utina, Neka od zimovališta, posebno u srednjem i severnom Banatu, bila su najveća do sada nadjena na svetu.  Kikinda upravo zbog brojnosti sova, i to u strogom centru grada, privlači veliki broj ljubitelja prirode i fotografa.

https://www.facebook.com/BirdLifeSerbia/videos/1479366762113010/

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Centar za zaštitu sova Srbije procenjuju da se u Srbiji gnezdi izmedju 19.000 i 28.000 parova sova utina, a u Vojvodini izmedju 9.700 i 14.200.
Cilj istraživanja tokom predstojeće zime jeste da se radi njihove zaštite utvrdi gde sove borave, koliko ih je i šta ih ugrožava.

Zimovalište sova utina u Subotici.

„Želimo i da gradjane upoznamo s korisnošću sova koje neškodljivo i efikasno regulišu brojnost glodara štedeći nam velika materijalna sredstva koja bismo izdvajali za kupovinu i primenu pesticida“, rekao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i pozvao gradjane da pomognu terensko istraživanje ili ako znaju mesta gde se okupljaju sove.

Utine su u Srbiji strogo zaštićena vrsta na osnovu Zakona o zaštiti prirode zabranjeno je uznemiravati ih, hvatati i ubijati. Zakon je propisao i zaštitu lokacija i stabala na kojima borave sove.

Ornitolozi su pripremili uputstvo za nalaženje i brojanje sova utina, i promotivni video film.

Promotivni video: https://www.youtube.com/watch?v=cyk7Cz39D7M

Uputstvo za brojanje sova: http://pticesrbije.rs/wp-content/uploads/2017/12/uputstvo-za-popis-sova-2.pdf

(Za kontakt Milan Ružić, centarzasove@gmail.com, Centar za zaštitu sova Srbije 021 631 8343; Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Vladike Ćirića 24/19 21000 Novi Sad, 021 6318343, sekretar@pticesrbije.rs, www.pticesrbije.rs)

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %