Energetika

Pametne klupe iz Srbije u svet

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Subotica ima velike mogućnosti za korišćenje alternativnih izvora energije. Tu se prvenstveno misli na solarnu energiju, korišćenje energije iz biomase i toplotne energije. Problem je što građani nisu dovoljno edukovani o prednostima korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i inovacija na ovom polju. Pre šest godina, grupa mladih vojvođanskih inovatora napravila je izum „klupa za punjenje“, na kojoj za 15 minuta možete okretanjem pedala napuniti telefon.

Ukoliko želite da napunite mobilni telefon po ekološkim principima možete da koristite “klupu za punjenje”. Klupa ima dva sedišta i bez obzira koliko se brzo okrećete pedale telefon se puni ravnomerno. Kada korisnik počne da vrti pedale, telefon počinje da se puni i potrebno je da se pedale okreću oko 15 minuta da bi baterija trajala čitav jedan dan.

U Subotici se još uvek ne koristi “klupa za punjenje”, ali mnoge ustanove, privredna duštva i domaćinstva koriste toplotne pumpe i solarne punjače.

Toplotne pumpe funkcionišu kao je jedan rashladni uređaj koji je u stanju da eksploatiše toplotnu energiju zemlje 65-75% od stvorene toplotne energije za grejanje, toplotna pumpa crpi iz zemlje, a ostatak toplote 35-25% se stvara primenom elektricne energije za pokretanje elektromotora kompresora, bunarske i cirkulacione pumpe. U Subotici se već nekoliko godina primenjuje tehnologija gde se putem toplotnih pumpi proizvodi alternativna energija. Ako računamo da se koristi 300 kilovata snage, potrebno je uložiti do 10.000 evra.

Sa druge strane, zelene inovacije svaki dan donose po nešto novo, tako da u četiri grada u Srbiji dobila su „pametne klupe“. Klupe su opremljene solarnim foto naponskim ćelijama i poseduju sopstvenu LED rasvetu, koja tokom noći može da služi kao glavna Javna rasveta npr; pešačkih staza i sl. Svaka klupa poseduje integrisanu bateriju sa izvodom za besplatno punjenje mobilnih uređaja, a opciono se može se integrisati i Wi-Fi HotSpot za bežični intenet, kao i brojne druge aplikacije.

Zahvaljujući primeni zelene energije i energetskoj nezavisnosti, jednostavnosti dizajna i širokoj funkcionalnosti koja je u mogućnosti da integriše mnogobrojne dodatne elemente u zavisnosti od želje investitora, ova rešenja montiraju se brzo i jednostavno na bilo koju željenu lokaciju u gradskoj ili vangradskoj sredini.

Osim u Srbiji, interesovanje za PetroSOLAR proizvode postoji i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, pa i Australiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je zahvaljujući saradnji sa kompanijom iz Slovačke, otvorena i mogućnost izvoza na tržište EU.

Zahvaljujući primeni solarne energije, javni troškovi električne energije će biti značajno smanjeni, a briga o zaštiti životne sredine primenom obnovljivih izvora energije umnogome unapređena.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %