Feminizam

U 12 lokalnih samouprava gradom rukovodom žene

0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

Žene I dalje ne samo u Srbiji već u celom svetu, suočavaju se sa situacijom da napreduju na osnovu svoje stručnosti, ali samo do određene granice, koju kad treba da dostigne ne može da prekorači i to samo zbog rodnih stereotipa, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na konferenciji povodom Međunarodnog dana tolerancije. Ona dalje objašnjava da je u poslednjih nekoliko godina nesumnjivo postignut napredak na polјu učešća žena u političkom i javnom životu u Srbiji, ali i da veruje da današnji skup daje doprinos promeni percepcije učešća žena i muškaraca u javnom životu čime se pokazuje jedinstvo u cilјu postizanja pune rodne ravnopravnosti u oblasti u kojoj su muškarci i dalјe dominantni.

Foto preutet sa sajta: http://www.inputcentar.com/medunarodni-dan-tolerancije/

Zato je žena u politici više od predstavnika vlasti. Ona je ne samo uzor već i glas svih onih žena koje slušajući nju shvataju da imaju šta da kažu. Samim tim što stakleni plafon srećemo u svim zemlјama, jasno je da se danas pre može govoriti o pravlјenju rupe u njemu, nego o potpunom uklanjanju. Lomlјenje staklenog plafona je poduhvat na duge staze, koji uklјučuje društvo u celini”, rekla je poverenica.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio istakao je da je Srbija posvećena borbi protiv diskriminacije i da je preuzela obaveze da usvoji zakonooavni okvir u toj oblasti u cilјu zaštite jednakosti svih građana i građanki.

Predsednica Fonda za političku izuizetnost Sonja Liht naglasila je da je srpsko društvo i dalјe veoma patrijarhalno, gde je veoma teško biti politički aktivan ako ste žena, a naročito na lokalnom nivou.

Očigledno je da se još suoačavamo ne samo patrijarhalnim i tradicionalističkim, već mizoginim društvom, koje ne može da podnese ženu na političkoj sceni, niti da ona bude u javnom životu”, rekla je Liht i poručila da je dosta bilo kukanja već da se zajedno učini sve da se to u Srbiji promeni.

Pomoćnica poverenice Tatjana Jokanović predstavila je podatke iz analize Poverenika za zaštitu ravnopravnosti “Rodna ravnopravnost na pozicijama odlučivanja u jedinicama lokalne samouprave”.

Rezultati pokazuju da su u samo 12 jedinica lokalne samouprave žene gradonačelnice ili predsednice opština, a u gradskim većima na četiri muškarca učestvuje tek jedna žena.Na poziciji direktora javnih preduzeća je 83,7 odsto muškaraca, dok je u upravnim odborima 49 odsto žena, a u 69,9 odsto opština postoji telo za rodnu ravnopravnost, navela je Jokanović.

Konferencija povodom Međunarodnog dana tolerancije.

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, organizovao je Godišnju konferenciju koja je bila posvećena ravnopravnom učešću muškaraca i žena u političkom i društvenom životu na svim nivoima.U okviru konferencije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti dodelјene su Godišnje medijske nagrade za toleranciju. Priznanja nagrađenim novinarkama i novinarima uručili su poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Andrea Oricio.

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od članica 16. novembra 1995. godine. Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svetskim kulturama, forma izražavanja i način da budemo ljudi – UNESCO-ova je definicija za toleranciju.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %