Feminizam

Brankica Janković: Srbija je prema Ustavu sekularna država

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Srbija je prema Ustavu sekularna država u kojoj svako ima pravo da slobodno odlučuje o rađanju dece. Reproduktivna prava i slobode spadaju u korpus lјudskih prava koja se ne smeju dovoditi u pitanje. Nametanje ženama rađanja kao obaveze i patrijarhalnog obrasca kao jedino prihvatlјivog, štetno je za celo društvo. Populaciona politika, kao jedna od veoma važnih politika u svim zemlјama koja se suočavaju sa velikim demografskim izazovima, podrazumeva mehanizme podsticanja rađanja, koji obuhvataju žene i muškarce ravnopravno, kao i brigu o porodici i odgovornom roditelјstvu.

„Poštujući autonomiju Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica i verska osećanja građana i građanki Srbije, smatram da govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja i da ne prelaze u pitanja civilizacijskih tekovina demokratskih društava, među kojima je jedno od najvažnijih poštovanje lјudskih prava i sloboda.Crkva ima pravo da u okviru svojih aktivnosti i putem medija, iznosi svoje stavove, ali smatram da su izjave pojedinih crkvenih velikodostojnika neprimerene i nažalost uvredlјive prema ženama i produblјuju predrasude i stereotipe koje mogu dovesti do diskriminacije. Primećujem da je kultura dijaloga i dalјe nedovolјno razvijena i treba podsetiti da iznošenjem stavova u javnom diskursu doprinosimo razumevanju i razvoju našeg društva, ili pak nanosimo štetu“, zaklјučila je poverenica Janković.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %