Ekologija

Kažnjen sa 25.000 dinara jer je držao zaštićene vrste ptica u dvorištu

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Prekršajni sud u Kikindi osudio je 12. oktobra ove godine Đ. J. (51) iz Novog Kneževca jer je u svom dvorištu u kavezu držao strogo zaštićene vrste ptica. Zbog prekršaja Zakona o zaštiti prirode odrđena mu je kazna od 25.000 dinara.

Pronađena zaštićena vrsta ptica drozd pevac.

Kako se navodi u presudi, Đ. J. je u svom dvorištu u kavezu držao zarobljene jedinke strogo zaštićenih divljih vrsta ptica, što Zakon ne dozvoljava i sankcioniše. Prilikom kontrole u februaru 2017. godine, policija i Inspekcija za zaštitu životne sredine, uz stručnjaka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, otkrili su da je ovo lice držalo ukupno šest ptica iz prirode: dva češljugara, jednu zelentarku, jednog drozda pevača, jednog crnog kosa i jednu zimovku”, navodi se u saopštenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

U nastavku saopštenja se navodi da na pragu hladnijeg perioda godine, hvatanje divljih ptica koje blizu ljudi stižu u potrazi za hranom, veoma učestalo.

Najdrastičniji primer je krivolov više od 50.000 prepelica tokom avgusta i septembra (jesenja seoba) i ubijanje na desetine hiljada pataka i gusaka u zimskom periodu, uglavnom na šaranskim ribnjacima i velikim rekama.

Ova aktivnost, koja je zakonski zabranjena, skoro da je postala deo tradicije u nekim krajevima naše zemlje, budući da je povezana sa prodajom divljih ptica radi njihovog odgajanja, što se u velikom broju slučajeva završi fatalno po uhvaćene ptice. Stoga stručnjaci zaštite prirode pozivaju javnost da osudi ilegalno držanje divljih ptica u kavezima, te da prijavljuje sve slučajeve u kojima se primećuje hvatanje i zarobljavanje divlje faune. Pticama nije mesto u kavezima, već u prirodi, gde njihova lepota dolazi do punog izražaja, poručuju iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u osvrtu na ovu najnoviju presudu za nezakonito postupanje sa divljom faunom”, zaključuje se u saopštenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Da podsetimo, Krivolov je nelegalan način lova, počinjen od strane lovaca sa važećom lovnom dozvolom za tekuću sezonu, tokom kog se ptice ubijaju izvan propisane lovne sezone ili pomoću nedozvoljenih sredstava kao što su puške petometke i elektronske vabilice. Ptice se nelegalno ubijaju i tokom lovokrađe u kojoj učestvuju lica koja nisu registrovni lovci. Ovde je reč o jednom od najčešćih i najrasprostranjenijih vidova zločina nad pticama u Srbiji. Na portalu pticesrbije se navodi da: 

“ najdrastičniji primer je krivolov više od 50.000 prepelica tokom avgusta i septembra (jesenja seoba) i ubijanje na desetine hiljada pataka i gusaka u zimskom periodu, uglavnom na šaranskim ribnjacima i velikim rekama”.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %