Ekologija

Trivan: „Zeleno je iznad svake partijske boje“

0 0
Read Time:2 Minute, 37 Second

Zeleno je iznad svake partijske boje, a ekologija je pitanje svih građana“, rekao je ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan na konferenciji “Na putu ka EU i zdravoj životnoj sredini“, koju organizuje Centar za evropske politike (CEP).

Ministar Trivan je na samom početku istakao značaj saradnje sa nevladinim sektorom, pohvalivši istraživanje Centra za evropske politike i drugih nevladinih organizacija koje su učestvovale u njegovoj izradi.

Ako ne finansirate izradu projekata na lokalu, nećete imati mogućnosti za finansiranje njihove realizacije, a ključni zadatak je izrada projekata. Ako danas krenemo, trebaće nam 3 godine za realizaciju projekata.Danas JLS moraju da u budžetima za 2018. godinu isplaniraju sredstva za projektnu dokumentaciju kojom će konkurisati za povlačenje sredstava. 0,2% BDP Srbije, koliko se izdvaja za ekologiju je premalo“, naglasio je ministar Trivan.

Takođe je istakao da sva sredstva koja se prikupljaju od zelenih naknada moraju ući u budžete ministarstva i organa zaduženih za životnu sredinu na lokalu.Ministar je dodao da nam EU mora više pomoći u oblasti zaštite životne sredine i da nam omogući mekši pristup fondovima kojima se pristupa kasnije.

Bez učešća nevladinog sektora nema ništa od toga. Sinergija sa NVO mora postojati isto kao i sa medijima. Naš cilj je da što više ljudi bude uključeno u priču o zaštiti životne sredine“.

Sem Fabrizi, šef delegacije EU u Srbiji istakao je da je ponovna operacionalizacija i uspostavljanje Zelenog fonda u njegovom punom kapacitetu izuzetno značajno. On se nada da će se zeleni novac zaista koristiti za namene i pitanja u životnoj sredini. Takođe je, istakao da IPA mehanizam stoji na raspolaganju za finansiranje projekata u ovoj oblasti i da bi voleo da ima više novca za projekte u zaštiti životne sredine. Na kraju se dotakao klimatskih promena i istakao da je EU izuzetno zadovoljna jer je Srbija među prvim zemljama u svetu i prva zemlja u regionu ratifikovala Pariski sporazum i usvojila svoje Nacionalne obavezujuće ciljeve u pogledu remisije SO2 gasova. Pohvalio je i ulogu NVO i saradnju sa njima.

Tanja Mišević, šef pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU rekla je da je poglavlje 27 jedno od objašnjenja zašto su Srbiji potrebne evropske integracije.

Uvek mi je drago kad sa NVO razgovaramo o ekologiji. Kada je reč o pregovaračkoj poziciji za poglavlje 27 mi smo na pola puta. Napraviti dobru početnu poziciju za ovo poglavlje je izuzetno važan posao. Naš plan je da se dobro pripremimo za otvaranje ovog poglavlja, ali i da ga brzo zatvorimo“, rekla je Mišević, ističući da nema poglavlja u kojem se može lepše objasniti korist od prihvatanja standarda EU po građane kao što je to poglavlje 27. U tom smislu je izuzetno značajna komunikacija gde su mediji ključni faktor.

Radoslav Sretenović, predsednik DRI, istakao je da je u svojim nalazima DRI ustanovio brojne nepravilnosti i da su sredstva namenjena zaštiti životne sredine korišćena bez pravnog osnova i suprotno ustavnoj nameni, da pojedine lokalne samouprave nisu novac koristile namenski za zaštitu životne sredine, da nisu usvojile programe, niti formirale lokalne budžetske zelene fondove.

DRI je shodno svojim nadležnostima dala preporuke kako urediti ovu oblast i kako uskladiti zakon o budžetskom sistemu i zakon o zaštiti životne sredine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %