Feminizam

Žene koje su osvojile nebo

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

U Subotici je održana promocija knjige “Nebeske heroine sveta”, autorke prof.dr Radmile Tonković. Autorka knjige „Nebeske heroine sveta“, Radmila Tonković, objašnjava da razvijene zemlje nisu bile mnogo ispred nas, kada su u pitanju žene letači. Žene su se veoma brzo uključile u avijaciju, već 1914. godine prve žene pilotirale su u Francuskoj i Rusiji. Vojna avijacija SAD je tek 1993. godine otvorila vrata ženama letačima, a Danska je prvog vojnog ženu pilota dobila tek 2006. godine. Prof. Dr Radmila Tonković autorka knjige kaže da je dugih 10 godina istraživala vazduhoplovstvo, žene letače iz celoga sveta. Sve biografije su potvrdile I potpisale same “nebeske heroine”.

Možete da saznate sve o zemlji odakle su nebeske heroine, ali i o muškarcima koji su zaslužni za razvoj vazduhoplovstva. Želela sam prikažem kakvo je bilo vazduhoplovstvo i pre 100 godina. Naime, mi bolujemo od predrasuda, jer na primer prva žena letač u Turskoj je bila 1935.godine za vreme Kemala Ataturka I prvi vojni pilot bila je njegova usvojena ćerka Sabiha Golčen, a tek 2006.godine Belgija je dobila prvu ženu vojnog pilota. Ove žene su uspele u vazduhoplovstu same svojom borbom I hrabrošću”, kaže Radmila Tonković.

Marija Vuković-Milićević je rođena 1944.godine u Subotici u letačkoj porodici. Majka Marija bila je pilot jedliličar, a otac Stevan padobranac. Marija je od malena volela da leti I u šali kaže da njenim venama ne teče krv, nego kerozin. U toku svoje karijere Marija postiže pet državnih rekorda u padobranstvu – visinski skok sa 5.380 metara bez zadrške.

Marija Vuković Milićević padobranka sa svetskim rekordom.

Brzo sam oborila nekoliko rekorda I ušla sam u državnu reprezentaciju Jugoslavije. 1965.godine bila sam u Portorožu gde se održavao svetski kup. U prvom skoku od 1.500 metara sa rezultatom 0,10 metara. U drugom, dobila sam padobran koji nije bio ispravan I teško sam se prizemila na zemlju. Ljubav prema letenju I padobranstvu mi je usađena od malena. Ja u šali kažem, da mojim venama teče kerozin, a ne krv”, kaže Marija Vuković Milićević, koja već nekoliko decenija živi u Tivtu.

Žene koje su osvojile nebo.

Iako se rano završila njena karijera, kao žene-padobranca ljubav prema vazduhoplovstvu ne jenjava. Marija je padobranka sa dozvolom FAI 273/2838 I žena motorni pilot sa dozvolom FAI 46 G-8. U svojoj karijeri, bavila se vazduhoplovnim modelarstvom, a danas je počasna članica Akademsnkog Aerokluba I članica Udruženja žena-letača. Knjiga obuhvata preko 2.000 biografija žena letača širom sveta i oko 1.700 fotografija.

Nevenka Bašić Palković, prof. dr Radmila Tonković i Marija Vuković Milićević.

Knjiga koja je do sada najopsežnije delo te tematike uvrštena je kao udžbenik u vazduhoplovnoj akademiji i tehničkim školama u Rusiji. Uskoro treba da bude završen i prevod na engleski jezik.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %