Ekologija

Projekat ReCAP

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Na panel diskusiji „Iskustva, mogućnosti i perspektiva IT sektora u poljoprivrednoj proizvodnji“ održanoj u okviru 13. Međunarodnog festivala organskih proizvoda Biofest, jedan od predstavljenih projekata bila je I : ReCAP platforma u Srbiji-personalizovani javni servisi za podršku uvođenja CAP-a. Naime, CAP znači zajednička poljoprivredna politika Evropske unije I predstavlja jednu od osnovnih evropskih politika, ali u svom načelu veoma je kompleksna. U nameri da unapredi transparentnost i efikasnost procesa sprovođenja Zajedničke poljoprivredne politike, nastao je ReCAP projekat. U tom značajnom poduhvatu učestvuje i Srbija, odnosno novosadska firma „Inosens“ koja realizuje pomenuti projekat u periodu od maja 2016. godine do oktobra 2018. godine. Projekat predstavlja rešenje, platformu ReCAP (tj web i mobilnu aplikaciju) koja se oslanja na nove tehnologije – satelitsko nadgledanje, sa ciljem olakšavanja samog procesa implementacije. S obzirom da je Srbija zemlja kandidat za EU i još uvek nema implementiranu Zajedničku poljoprivrednu politiku, kod nas je ReCAP projekat malo drugačiji.

RECAP je veliki, evropski projekat u kome učestvuje 12 partnera iz Srbije, Grčke, Španije, Litvanije, UK i Belgije. U svojoj ideji, on predstavlja podršku implementaciji Zajedničke poljoprivredne politike EU kao pomoć javnom servisu, a kod nas, u Srbiji, će predstaviti uvod u ovu kompleksnu politiku, kao podrška organskoj proizvodnji“, kaže Maja Budimir iz pomenutog preduzeća.

U Srbiji, ReCAP projekat je fokusiran na organsku proizvodnju imajući u vidu da je ovaj sektor poljoprivrede u značajnoj meri usaglašen sa EU propisima.

Fokusirali smo se na šemu subvencionisanja organske proizvodnje u Srbiji, jer je ovaj sektor poljoprivrede u značajnoj meri usaglašen sa EU propisima. Tačnije, ReCAP platforma će biti podrška za predavanje zahteva za subvencije i poljoprivrednicima i javnim institucijama. Na taj način, organski proizvođači imaju priliku da se prvi upoznaju sa principima Zajedničke poljoprivredne politike i dobrim evropskim praksama u poljoprivredi koje će uskoro biti primenjene i u Srbiji“, kaže naša sagovornica.

Pored šeme subvencionisanja, ReCAP platformi je dodat i proces organske sertifikacije kao i razni dodatni servisi koji olakšavaju svakodnevni administrativni rad organskih proizvođača: vođenje dnevnika rada, arhiva dokumenata, autorizacija drugih lica za vođenje platforme, itd.

U oktobru 2017. godine je počela registracija organskih proizvođača, a pilot period (testiranje platforme) počinje zvanično u novembru. Tada uključujemo i savetnike iz sertifikacionih kuća, poljoprivredne savetnike i predstavnike Ministarstva PŠV, odnosno Direkcije za agrarna plaćanja. Ovim putem želimo da pozovemo sve relevantne aktere – organske proizvođače, sertifikacione kuće, poljoprivredne savetnike i javni servis da testiraju ReCAP platformu kako bi zajedničkim snagama unapredili dosadašnje prakse i približili se više pozitivnim evropskim praksama“, ističe Maja Budimir.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %