Projekat ReCAP

Na panel diskusiji „Iskustva, mogućnosti i perspektiva IT sektora u poljoprivrednoj proizvodnji“ održanoj u okviru 13. Međunarodnog festivala organskih proizvoda Biofest, jedan od predstavljenih projekata bila je I : ReCAP platforma u Srbiji-personalizovani javni servisi za podršku uvođenja CAP-a. Naime, CAP znači zajednička poljoprivredna politika Evropske unije I predstavlja jednu od osnovnih evropskih politika, ali u svom načelu veoma je kompleksna. U nameri da unapredi transparentnost i efikasnost procesa sprovođenja Zajedničke poljoprivredne politike, nastao je ReCAP projekat. U tom značajnom poduhvatu učestvuje i Srbija, odnosno novosadska firma „Inosens“ koja realizuje pomenuti projekat u periodu od maja 2016. godine do oktobra 2018. godine. Projekat predstavlja rešenje, platformu ReCAP (tj web i mobilnu aplikaciju) koja se oslanja na nove tehnologije – satelitsko nadgledanje, sa ciljem olakšavanja samog procesa implementacije. S obzirom da je Srbija zemlja kandidat za EU i još uvek nema implementiranu Zajedničku poljoprivrednu politiku, kod nas je ReCAP projekat malo drugačiji.

RECAP je veliki, evropski projekat u kome učestvuje 12 partnera iz Srbije, Grčke, Španije, Litvanije, UK i Belgije. U svojoj ideji, on predstavlja podršku implementaciji Zajedničke poljoprivredne politike EU kao pomoć javnom servisu, a kod nas, u Srbiji, će predstaviti uvod u ovu kompleksnu politiku, kao podrška organskoj proizvodnji“, kaže Maja Budimir iz pomenutog preduzeća.

U Srbiji, ReCAP projekat je fokusiran na organsku proizvodnju imajući u vidu da je ovaj sektor poljoprivrede u značajnoj meri usaglašen sa EU propisima.

Fokusirali smo se na šemu subvencionisanja organske proizvodnje u Srbiji, jer je ovaj sektor poljoprivrede u značajnoj meri usaglašen sa EU propisima. Tačnije, ReCAP platforma će biti podrška za predavanje zahteva za subvencije i poljoprivrednicima i javnim institucijama. Na taj način, organski proizvođači imaju priliku da se prvi upoznaju sa principima Zajedničke poljoprivredne politike i dobrim evropskim praksama u poljoprivredi koje će uskoro biti primenjene i u Srbiji“, kaže naša sagovornica.

Pored šeme subvencionisanja, ReCAP platformi je dodat i proces organske sertifikacije kao i razni dodatni servisi koji olakšavaju svakodnevni administrativni rad organskih proizvođača: vođenje dnevnika rada, arhiva dokumenata, autorizacija drugih lica za vođenje platforme, itd.

U oktobru 2017. godine je počela registracija organskih proizvođača, a pilot period (testiranje platforme) počinje zvanično u novembru. Tada uključujemo i savetnike iz sertifikacionih kuća, poljoprivredne savetnike i predstavnike Ministarstva PŠV, odnosno Direkcije za agrarna plaćanja. Ovim putem želimo da pozovemo sve relevantne aktere – organske proizvođače, sertifikacione kuće, poljoprivredne savetnike i javni servis da testiraju ReCAP platformu kako bi zajedničkim snagama unapredili dosadašnje prakse i približili se više pozitivnim evropskim praksama“, ističe Maja Budimir.