Uto. avg 16th, 2022

Milioni ptica selica ovih nedelja će napustiti Evropu i odleteti na svoja zimovališta u Africi. Ptice selice prevaljuju hiljade kilometara i mnoge opasnosti koje ih ugrožavaju na njihovom selidbenom putu. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i BirdLife Evropsko partnerstvo pozivaju ljude da iskoriste priliku 30. septembra i 1. oktobra 2017. da otkriju čudesan svet seobe ptica.

Evropski vikend posmatranja ptica organizuje od 1993. godine i najveći je događaj BirdLife partnerstva u Evropi. Ovaj događaj kroz razne aktivnosti ili jednostavno samo kroz posmatranje ptičije seobe na jug svake godine privuče na desetine hiljada učesnika. Ove godine 40 nacionalnih partnera BirdLife International iz 39 zemalja Evrope i Centralne Azije pozivaju ljude da posmatraju ptice i čuju zanimljive činjenice o seobi ptica i opasnostima sa kojima se one suočavaju tokom seobe.

„Raduje nas da Evropski vikend posmatranja ptica postaje svojevrsni praznik ptica i prirode u Srbiji jer znamo da su mnogi građani već rezervisali taj vikend za uživanje u prirodi i posmatranje ptica“, kaže Slobodan Knežević iz Društva i dodaje: „Zato ćemo i ove godine 30. septembra i 1. oktobra na više od 20 lokacija* širom Srbije organizovati izlete na kojima će posmatračima ptice biti nikad bliže“.

Prošle godine Evropski vikend posmatranja ptica bio je veoma uspešan. Skoro 30.000 posmatrača širom Evrope i Centralne Azije uživalo je u posmatranju seobe sedam miliona jedinki ptica, uključujući i mnoge retke i zanimljive vrste.

 

izvor: pticesrbije.rs

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.