Iako postoje naznake da broj džinovskih pandi raste, teritorija pogodnih staništa se smanjila a šume u kojima pande žive su u gorem stanju nego 1988, kada su te životinje dospele na listu ugroženih vrsta, navode naučnici.

Džinovske pande su prošle godine prešle iz kategorije „ugroženih“ u kategoriju „ranjivih“, što je bila vest koja je napunila naslovne strane, ali je gubitak staništa najozbiljnija pretnja za vrstu koja je simbol napora da se spreči globalno izumiranje, piše Bi-Bi-Si.

Odluka o promeni statusa je doneta na osnovu povećanja broja pandi u divljini, ali budući da ih je samo oko 1.800 ustanovljavanje novih rezervata i proširenje već postojećih može biti ključno za njihov opstanak.

„Važno je da pratimo staništa pandi, ali je isto tako važno da pokušamo da povežemo razdvojena staniša gradjenjem takozvanih bioloških koridora“, rekao je profesor Stjuart Pim, jedan od naučnika u timu. To pored ostalog obuhvata omogućavanje pandama da se kreću iz jednog u drugo stanište ispod ili iznad puteva.
Džinovske pande su nekada bile raširene širom južne i istočne Kine, dok sada borave u šest planinskih lanaca u provincijama Sičuan, Šansi i Gansu.

 

izvor: beta.rs.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.