Sub. okt 1st, 2022

Fondacija Tijana Jurić organizovaće 15. septembra u Subotici drugu po redu stručnu konferenciju o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2017“. Ovaj celodnevni događaj okupiće stručnjake iz zemlje i inostranstva koji će govoriti o bezbednosti dece na internetu, potrazi za nestalom decom, pedofiliji, kazni doživotnog zatvora, i ostalim aktuelnim temama na polju bezbednosti i prevencije nasilja nad decom.

Konferenciju će otvoriti ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović, nakon čijeg izlaganja će govoriti i državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

BEZBEDNOST I ODGOVORNOST 2017

U ulozi predavača iz zemlje biće visoki kadrovi Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, vrsni advokati i psiholozi, dok će iskustva iz evropskih zemalja preneti David William Wood – NCA Oficir za vezu UK, Boris Radanović – Centar za nestalu i zlostavljanju dijecu Osijek, Kostka Grzegorz i Izabela Swiergiel – poljska organizacija ITAKA, i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova i nacionalne sigurnosti Malte.

Poseban segment konferencije biće posvećen potrazi za nestalom decom u Srbiji i mehanizmima efikasne potrage koji se koriste u Evropi. Očekuje se da će Poljska ITAKA preneti iskustvo ali i dati predloge koji bi se u budućnosti mogli preuzeti i primeniti u našoj zemlji. Fondacija Tijana Jurić nadovezaće se na ovu temu predstavljanjem nedavno pokrenutog Registra nestalih lica Srbije koji otvara novo poglavlje u potrazi za nestalima.

Još jedna velika tema biće razmatrana tokom panel diskusije, a odnosi se na predlog za izmenu Krivičnog zakonika i uvođenje kazne doživotnog zatvora koji je Fondacija Tijana Jurić predala Narodnoj skupštini početkom maja. Na pitanja zašto jedan deo javnosti zagovara smrtnu umesto doživotne kazne, zašto je sada momenat za uvođenje takve sankcije i kakve rezultate ona može dati, odgovaraće advokati Maja Atanasković, Veljko Delibašić, psiholog Ibrahim Prohić, urednik lista „Blic“ Ivan Jovanović i osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić.

Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić

Onlajn predatori, pedofilija i ostale opasnosti koje decu i mlade vrebaju na internetu, biće teme o kojima će govoriti načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova, Saša Živanović.

Događaj će biti održan u kongresnoj sali Hotela „Patria“ u Subotici, počev od 9,30 časova.

Ulaz je besplatan, uz prethodno obavezno prijavljivanje zbog ograničenog broja mesta. Prijave se mogu izvršiti pozivanjem brojeva 063 / 74.22.138 i 063 / 508.505

izvor: tijana.rs

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.