Aktuelno

EU: Novi propisi o usisivačima

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Novi propisi Evropske unije o usisivačima koji treba da povećaju energetsku efikasnost i smanje emisije ugljen-dioksida, počeće da se primenjuju narednog meseca.

Maksimalni nivo buke novih usisivača smanjen je na 80 decibela, što je mnogo manje od mnogih usisivača koji se danas koriste. Neki emituju nivo buke preko 95 decibela, a 85 decibela se smatra „aktivnim nivoom“ pri kojem se preporučuje zaštita ušiju, navodi se na  portalu Zelena Srbija.

Usisivači će od septembra moći da imaju maksimalnu snagu od 900 vati, u odnosu na dosadašnjih 1.600.

Propisi će početi da se primenjuju u septembru i odnosiće se na sve modele koji se proizvode ili prodaju u zemljama Evropske unije.

Radnje će moći da nastave da prodaju stare modele koji nisu uskladjeni s novim propisima i posle septembra, ali samo do isteka zaliha. Novi propisi se neće odnositi na uredjaje kao što su ručni usisivači i aparati za glačanje podova.

Od narednog meseca najefikasniji usisivači će moći da imaju oznaku energetske efikasnosti A+++, na osnovu snage i sposobnosti sakupljanja prašine.

Maksimalna snaga usisivača je već ranije bila smanjena s 1.800 vati novim propisima iz 2014. godine.

Protivnici EU, posebno u Velikoj Britaniji, često su ta nova pravila o kućnim aparatima koristili kao primer, kako tvrde, preteranog mešanja Brisela u svakodnevni život.

 

izvor: beta.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %