Ekologija

Trivan: Poseban sektor za projekte

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio ja da novoformirano ministarstvo osniva poseban sektor za projekte.

Čak i da Srbija ima dovoljno novca za rešenje problema, ništa od toga ako nema projekata“ , rekao je ministar Trivan u intervjuu ekološkom magazinu „Čekajući vetar“ Drugog programa Radio Beograda.  On je najavio je da će razgovarati sa lokalnim samoupravama , pomoći im u izboru potrebnih projekata i tražiti od njih da već sada počnu sa planiranjem i budžetiranjem za sledeću godinu. 

Zbog zakonskih procedura, koje ne smeju da se krše, potrebno da prođe najmanje 3 ili 4 godine do početka sprovođenja projekta. Nemamo vremena za gubljenje i rad na tome mora da počne odmah“, poručio je ministar Trivan.

On je naglasio da ni jedan posao nije lak kad treba da se radi na reformama i ozbiljnim rezovima.

„Novo ministarstvo i ja smo spremni i ne plašimo se. Neću beskonačno da tolerišem loše stvari, kršenje zakona ili nerad“, poručio je ministar Trivan i naglasio da se to odnosi i na zaposlene u ministarstvu. „Ko nije u stanju da sprovodi zakone, ne treba ni da bude tu“, istakao je ministar Trivan.

Moramo kadrovski, brojčano i u opremi da ojačamo inspekciju i u tome očekujem podršku Vlade Srbije“, rekao je ministar Trivan.

Zaposleni u inspekciji, ako čestito rade svoj posao, a moraće tako da rade, imaće u meni i podršku i prijatelja i neće morati da se plaše nikakvih pritisaka i problema“, podvukao je minstar Trivan.

On je najavio da će u radu ministarstva primenjivati principe koje je upostavio i Beogradu, a koji su dali dobre rezultate.

Prvo, svi mi, pa i zagađivači, moramo da naučimo šta su sve naše zakonske obaveze  i zato inspekcija neće uvek da kažnjava pri prvom dolasku. Tražiće uklanjanje nedostataka u nekom razumnom periodu i kontrolisati kako se to sprovodi, a onda, ako ne bude rezultata – stizaće najoštrije pravne posledice i prijave“, rekao je ministar Trivan.

Kao drugi princip naveo je otvorenost ministarstva i saradnju sa medijima, a posebno sa nevladinim sektorom u oblasti zaštite životne sredine.

Oni mogu mnogo da pomognu u ukazivanju na probleme i rešenja. Harmoničan odnos  vladinog i nevladinog sektora i medija u oblasti zaštite životne sredine dovešće nas, korak po korak, do vrha kome težimo, a to su standardi uspostavljeni u skandinavskim zemljama“, zaključio je ministar Trivan.

 

izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %