Ekologija

Kupalište usred pašnjaka

0 0
Read Time:56 Second

U selu Vojvoda Zimonjić, kod Kanjiže obnovljeno je i uređeno kupalište i revitalizovan je stari bunar na pašnjaku Jarašu. Usred pašnjaka nalazi se stari arterski bunar, koji poznat kao bunar Baratovih. Opština Kanjiža je 1893. godine donela odluku da se na Jarašu izbuši pet arterskih bunara, te je i ovaj bunar iz tog perioda. Kako pričaju meštani, prešušio je 1908. godine I izbušen je novi.

Član Saveta MZ Kanjiža Jovo Tomišić iz Vojvode Zimonjića kaže da su bunar i kupalište nekada puno značili, posebno meštanima, pogotovo u selu i okolnim salašima nije bilo vode i struje.

Slatinasta stepa nazvana Jaraš, na površini od skoro tri i po hiljade hektara okružena je područjima pogodnim za ispašu stoke, a vodu iz arterskih bunara meštani koriste i za lekovite kupke.

Na Jarašu se formiraju jezerca koja napajaju podzemne vode, koja se tokom leta i isuše, tako da na njihovom mestu ostaju naslage soli. Inače, meštani objašnjavaju da je Jaraš I vredno stanište ptica I da se ima oko 203 ptičije vrste koje su strogo zaštićene I da se 99 vrsta ptica tu i gnezdi.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %