Uto. avg 9th, 2022

Prva plutajuća vetrenjača u svetu nalazi se u okeanu kod Škotske i spremna je za proizvodnju obnovljive energije. Farma vetrenjača je test koji će obezbediti struju za 20.000 domova, a kompanija Stejtoil (Statoil), proizvodjač turbina u saopštenju za javnost kaže da očekuje da se na taj način obezbedi količina energije koja treba da nadmaši sve već postojeće.

Projekat koji koristi pionirsku tehnologiju košta 200 miliona funti, piše Gardijan.

 

Proizvođač Statoil očekuje profit, posebno u Japanu i na zapadnoj obali SAD, gde ima dubokih voda, piše BBC.

Za sada je jedna džinovska turbina već postavljena na mesto, dok još četiri čekaju u norveškom fjordu. Iako su ove turbine sada skupe, Statoil veruje da će se troškovi drastično smanjiti u budućnosti.

Prva plutajuća vetrenjača, uključujući elisu, visoka je 175 metara, a teška 11.500 tona. U kućište postavljeno iza elise mogu stati dva autobusa na sprat,a svaka  elisa duga je 75 metara, što je skoro dužina krila “erbasa”,a turbine mogu rade i na dubinama do  kilometar.

Iz Statoila navode da elise imaju revolucionarni softver, koji drži kulu uspravnom zatežući elisu da ublaži pokrete vetra, talasa i struja. Projekat Hajvind sprovodi se u saradnji sa firmom iz Abu Dabija “Masdar”, piše BBC.

Plutajuće turbine mogu postaviti novu granicu u polju energetike, ukazuje BBC, dodajući da naučnici upozoravaju da su investicije u dodatne nove tehnologije hitno potrebne kako bi vlade smanjile emisije štetnih gasova.

 

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.