Ekologija

Dan Evropskog Amazona

0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

Proglašenjem UNESCO prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ ispunjava se cilj pet zemalja u kojima se nalazi: očuvanje izuzetnih prirodnih vrednosti, podsticanje održivog razvoja i podrška naučnom radu i monitoringu.

Prošle nedelje u okviru projekta “Coop MDD” u mestu Letenje na Muri u Mađarskoj, okupilo se više od 100 učesnika, nevladinih organizacija i vladinih institucija iz pet država,  u zajedničkoj proslavi naše zajedničke prirodne baštine: Mure, Drave i Dunava, koja će u narednim godinama biti zaštićena kao prvi UNESCO rezervat biosfere koji se nalazi u pet država. Danas, na Dan Evropskog Amazona, prilika je  potsetiti se na značaj ovog područja, navodi se na sajtu Ministarstva životne sredine.

Proslava dana „Evropskog Amazona“

Protežući se kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju, rečni predeo uzduž tokova ove tri reke,  čini 700 kilometara dug zeleni pojas, koji spaja gotovo milion hektara visoko vrednih prirodnih staništa i lokaliteta šarolike ljudske kulture. Od 1993. godine nevladine organizacije zajedno sa vlastima na lokalnom, regionalnom i državnom nivou u ovim zemljama zajedno rade na zaštiti ovog jedinstvenog područja. Taj je proces sada pri kraju,  jer je službeni proces nominacije za UNESCO,  ili u toku ili  već završen u svim državama. Ove godine Hrvatska i Mađarska proslavljaju pet godina postojanja, a rezervat biosfere na nacionalnom nivou u Srbiji, Bačko Podunavlje, odobren je i dodat na UNESCO listu rezervata biosfere prošlog meseca. Slovenačka nominacija podnesena je početkom ove godine, dok je austrijska trenutno u pripremi”, piše na sajtu.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Biljana Filipović, članica Nacionalne Komisije za UNESCO naglasila je da ceremonija zvaničnog početka projekta ima simboličan znacaj za Srbiju, zato što se dešava u periodu neposredno nakon proglašenja Rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“. Zahvalila je prisutnim predstavnicima Ministarstava Austrije, Slovenije, Hrvatske i Mađarske, koji su pomogli proces nominovanja, koji nije bio samo administrativan, pošto je trebalo čak 16 godina rada i 6 godina vrlo intenzivne koordinacije sa lokalnim akterima. Istakla je da je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, koji je partner u ovom projektu, proglašen upravljačem ovog područja, što neće biti lak zadatak, kao I da će Ministarstvo za zaštitu životne sredine nastaviti da podržava zaštićena područja i kategorije koje se nalaze u ovom rezervatu biosfere: specijalne rezervate prirode „Gornje Podunavlje“ i „Karađorđevo“.

Posebna studijska poseta organizovana je na Muri, za sve predstavnike institucija i partnere u projektu. Kako je najbolji način da doživite reku veslanje, projektni partneri organizovali su rafting turu, koju su vodili rendžeri Nacionalnog Parka „Gornji Balaton”, tako da su predstavnici mogli videti lepotu prirodnih reka i pogodnosti koje one pružaju lokalnom stanovništvu. Uz spust organizovan je i „Veliki skok“ u Muru. U proslavi su učestvova oba projektna partnera iz Srbije: Pokrajinski zavod za za zaštitu prirode, JP „Vojvodinašume“, kao i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine. Svi zajedno su u srpski deo mozaika Evropskog Amazona ugradili simbolične kamenčiće šljunka donesene iz Srbije.

 

izvor: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %