Sub. okt 1st, 2022

Na železničkoj stanici u Subotici, 12. jula 2017. godine policija je u vozu koji je putovao na relaciji Beograd – Beč pronašla napušten prtljag, odnosno kofer čiji se sadržaj nakon određenog vremena vidno sam pomerao. Prilikom otvaranja torbe policija je otkrila ukupno 39 živih primeraka šumske kornjače (Testudo hermanni) i ustanovila da se zapravo radi o pokušaju krijumčarenja zaštićenih divljih vrsta iz Srbije u Evropsku uniju, navodi se na portalu Ministarstva životne sredine.

Napuštene kornjaće u vozu na relaciji Beograd-Beč.

Vrsta Testudo hermanni je jedna od ukupno dve vrste kopnenih kornjača koja je prirodno rasporostranjena na teritoriji Republike Srbije. Sve kopnene kornjače se nalaze na zaštiti Konvencije o međunarodnom prometu divlje faune i flore (CITES) i za njihov prekogranični promet je neophodno posedovlje posenih CITES dozvola. Kopnene kornjače su takođe zaštićene i nacionalnim propisima Republike Srbije, i nezakonit prekogranični promet se kvalifikuje kao krivično delo.

Predmetne životinje su prikrivene tako što su zamotane u plastične kese i garderobu unutar torbe. Zbog načina u kom su transportovane i dužine boravka u izuzetno lošim uslovima, prouzrokovan je stres kod većeg broja jedinki, i uginuće jednog primerka.

 

Životinje će biti zbrinute u sklopu Zoološkog vrta Palić do eventualnog vraćanja u prirodu ukoliko bude utvrđeno njihovo poreklo na osnovu rezultata uporedne analize uzoraka DNK.

Nakon otkrivanja pokušaja krijumčarenja živih primeraka zaštićenih divljih vrsta, kontaktirani su Zoološki vrt Palić, Grupa za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva zaštite životne sredine i pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine. Predmetni primerci su zbrinuti 13.07.2017 godine u sklopu zoološkog vrta Palić, gde su odmah pregledane i mikročipovane. Postoji osnovana sumnja da su primerci ilegalno uzeti iz prirode, a zatim upućeni na crno tržište divljim vrstama unutar Evropske unije. Životinje će biti zbrinute u sklopu Zoološkog vrta Palić do eventualnog vraćanja u prirodu ukoliko bude utvrđeno njihovo poreklo na osnovu rezultata uporedne analize uzoraka DNK.

Nadležna inspekcija će postupiti po službenoj dužnosti i podneti prijavu u cilju sankcionisanja prestupa.

 

izvor: Ministarstvo životne sredine

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.